Slovenija najmanje korumpirana zemlja u regiji

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2010. u 13:20

Bosna i Hercegovina ni tijekom 2010. godine nije zabilježila značajniji napredak u borbi protiv korupcije u javnom sektoru a činjenica da je ona predzadnja, a ne zadnja u regiji, mjereno po indeksu percepcije korupcije, proizlazi tek iz činjenice da je od ove godine Transparency International (TI) na popis država u kojima je provedeno istraživanje uvrstio i Kosovo, izjavio je danasu Sarajevu voditelj bosanskohercegovačkog ogranka TI Emir Đikić.

TI je u srijedu predstavio rezultate istraživanja o percepciji korupcije u 178 država svijeta pri čemu je BiH rangirana između 91. i 97. mjesta, što je svrstava u društvo visoko korumpiranih država kakve su Džibuti, Kiribati, Gambija, Šri Lanka, Gvatemala i Svazilend. U usporedbi s 2009. godini BiH je po indeksiranju TI zapravo zabilježila blagi napredak od 0,2 indeksna boda, no Đikić ističe kako je to isključivo rezultat usvajanja antikorupcijskih mjera na kojima je inzistirala Europska unija (EU) kako bi krajem ove godine ukinula vize za građane BiH koji putuju u zemlje-članice Schengenskog sporazuma.

“Tako je usvojena strategija borbe protiv korupcije no ona je i dalje još u nekoj ladici a Agencija za borbu protiv korupcije još nije ni uspostavljena”, kazao je Đikić. Pritom je posebice upozorio na stalne pokušaje blokiranja provedbe ili revidiranja antikorupcijskih zakona poput onih koji definiraju sukob interesa, financiranje političkih stranaka, izborni zakon itd.

Među zemljama regije koje redovito analizira TI najbolje je rangirana Slovenija i ona je 27. na popisu s indeksom percepcije korupcije od 6,4 posto. Odmah nakon nje je Hrvatska koja se nalazi između 62. i 65. mjesta s indeksom percepcije korupcije od 4,1, a na identičnoj poziciji je i Makedonija.

Potom slijede Crna Gora, koja dijeli 69. do 72. mjesta, Srbija koja je između 78. i 84. mjesta te Albanija koja je između 87. i 90. mjesta. Kosovo koje je ove godine prvi put na popisu TI je između 110. i 166. mjesta, što tu državu svrstava među najkorumpiranije u svijetu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close