Sindikati: CA je u 10 godina proizvela gubitak od 950 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2012. u 09:00

U Croatia Airlinesu počeo je 24-satni štrajk upozorenja. S obzirom na to da u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru nisu prihvaćeni njihovi zahtjevi, piloti, kabinsko osoblje i aviomehaničari odlučili su pokrenuti štrajk, izvijestio je HRT.

Predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota, kapetan Andre Šarinić, za Dnevnik je iznio svoje zahtjeve – spas poduzeća i očuvanje radnih mjesta. U materijalu dostavljenom novinarima, sindikati tvrde kako je CA u 10 godina proizveo gubitak od čak 950 milijuna kuna, a da je prošle godine, u mandatu Srećka Šimunovića, gubitak povećan za još 75 milijuna kuna. Tako su ukupni gubici premašili milijardu kuna i veći su od temeljnog kapitala. Zbog velikih nagomilanih gubitaka, tvrtka praktički ne vrijedi ništa, rekao je kapetan Šarinić za Dnevnik. Nema svijetla na kraju tunela. Traže i prestanak zapošljavanja preko vanjskih agencija te sređivanje sustava napredovanja unutar tvrtke. Štrajk je dokaz da se kompanija ne želi uništiti, već da se želi spastiti. Drugi zahtjev tiče se sigurnosti letenja, koji je ispod razine.

Uprava Croatia Airlinesa pak smatra da bi prihvaćanje sindikalnih zahtjeva kompaniju u 2012. stajalo gotovo 18 milijuna kuna, dok bi se u 2013. taj iznos popeo na 22,5 milijuna kuna. Oni smatraju kako je štrajk ucjena kojom se samo žele ostvariti osobni interesi, ali na štetu interesa kompanije i zaposlenih. Croatia Airlines danas je otkazao 30 letova. Za današnje letove predbilježeno je više od 3000 putnika, ali u kompaniji tvrde kako će uložiti sve napore da bi posljedice štrajka sveli na minimum.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close