Šeks najavio mogućnost da hrvatski državljani u BiH glasuju nekoliko dana

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2010. u 14:50

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog Odbora za ustavne promjene Vladimir Šeks najavio je danas mogućnost da hrvatski državljani u BiH, koji su dio 11. izborne jedinice, ubuduće na hrvatskim izborima glasuju nekoliko dana.

“Vjerojatno će im se (hrvatskim državljanima u BiH) omogućiti duže vremensko trajanje glasovanja, možda dva ili tri dana. To se ne omogućava Ustavom RH nego odlukama Vlade RH i drugim aranžmanima”, izjavio je Šeks novinarima u stanki simpozija “Ustavne promjene i EU”, koji se pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH održava na splitskom Pravnom fakultetu.

Šeks je to rekao komentirajući jučerašnji dogovor predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o ustavnim promjenama, po kojem će hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, dakle i Hrvati u BiH, ubuduće na hrvatskim izborima moći glasovati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Na novinarske upite da komentira reakciju HDZ BiH na dogovor, Šeks je kazao kako se ne radi o kršenju Ustava RH, te da razumije proturječne rekacije koje je izazvao dogovor Kosor i Milanovića. “Ovo je jedan kompromis na koji se nužno pristalo da glasovanje bude u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Ali broj biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima može biti jako veliki, da zadovolji sve interese”, istaknuo je Šeks.

Također je naglasio kako je bitno da ovim promjenama Ustava Republika Hrvatska može završiti pregovore s Europskom unijom te ući u njeno članstvo. “Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju je korak bliže hrvatskom narodu da i oni uđu u EU. To je veliki iskorak stvarnih životnih interesa za hrvatski narod u BiH i za BiH, a u svakom slučaju i za Hrvatsku”, rekao je Šeks.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da ovo nije stvarno rekao, bila bi čista komedija i vrijedilo bi se nasmijati ovakvoj izjavi. No ovo ipak nije šala. Ne vidim što je oporba ovim dobila odnosno što je se temeljo promijenilo u odnosu na prije osim broja biračkih mjesta diljem one “dijaspore” (BiH) koja zapravo i nije dijaspora u tom smislu riječi no savršena je prilika za dobivanje nekoliko ekstra mandata u Hrvatskom saboru. Vjerojatnost da će u toj “dijaspori” biti birana neka druga opcija osim HDZ-a je jednako velika onoj da će ubuduće padati crni snijeg.

New Report

Close