Samo Zadar od ilegalaca u privatnom smještaju gubi 8 mil. kuna

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2016. u 15:28
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

“Broj od tek 40 otkrivenih ilegalnih iznajmljivača u cijeloj Hrvatskoj, kap je u moru, ako se uzme u obzir razlika u broju oglašenih i službeno prijavljenih apartmana,” kaže zadarski vijećnik Vuković.

Zadarski vijećnik Duško Vuković sramotnom smatra vijest da Carinska uprava uz pomoć eVisitora otkrila 40 ilegalaca u privatnom smještaju. Za Zadarski list izjavio je da samo Zadar od ilegalaca gubi oko osam milijuna kuna od nenaplaćene boravišne pristojbe.     

"Broj od tek 40 otkrivenih ilegalnih iznajmljivača u cijeloj Hrvatskoj, kap je u moru, ako se uzme u obzir razlika u broju oglašenih i službeno prijavljenih apartmana samo u Zadarskoj županiji. Poznato je da je u nadležnom uredu državne uprave Zadarske županije službeno registrirano 2.400 objekata za pružanje usluge turističkog smještaja. Samo na Booking.com- u se oglašava čak 7.491 apartman s područja Zadarske županije, dakle tri puta više od broja službeno registriranih pri nadležnom uredu.

Preko Tripping.com-a, pak, oglašava se još veći broj apartmana iz Zadarske županije, čak 13.839! Dakle, svi su ti apartmani u ponudi za goste iz čitavoga svijeta koji se preko tih sustava mogu prijaviti i zatražiti boravak u jednom od njih. Uspoređujući, dakle, broj oglašenih i službeno registriranih apartmana s područja Zadarske županije, lako je izračunati da je broj stvarnih u odnosu na one službeno prijavljene višestruko veći", upozorava Vuković.

Čudi se da inspektori Carinske uprave ne odu na Booking.com i prema tamošnjim podacima odaberu dnevno po desetak oglašenih apartmana, te im zakucaju na vrata.

Komentirajte prvi

New Report

Close