Sabor nastavlja raspravu o Zakonu o turističkom zemljištu

Vlada je prihvatila sugestiju Odbora za turizam pa će Zakon o turističkom i drugom građevinskom zemljištu proći i treće saborsko čitanje, najavio je danas u Saboru državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Predstavljajući zakon, Bošnjaković je naglasio kako vladi nije cilj zakomplicirati poslovanje turističkih poduzeća, nego regulirati titulara vlasništva na 100 milijuna četvornih metara koje je ostalo neprocijenjeno i u pretvorbi nije ušlo u temeljni kapital poduzeća. Vlada očekuje da će se tako trgovačkim društvima omogućiti da mogu upravljati svojim vlasništvom i investirati u daljnji razvoj.

Bošnjaković je objasnio da će zemljište koje nije ušlo u temeljni kapital kampova i hotela ući u vlasništvo države i jedinica lokalne samouprave, a djelomično procijenjeno zemljište u suvlasničke zajednice, u kojima će država i jedinice lokalne samouprave moći isplatiti trgovačka društva i obrnuto. To se zemljište neće moći prodavati, a kampovi i hoteli neprocijenjenim će zemljištem moći upravljati na temelju neposrednih koncesija.

Bošnjaković je ocijenio da je predloženi zakon dobar temelj za investicijski zamah u turizmu, ali i kazao kako je vladi prihvatljivo da zakon prođe i treće čitanje, kako bi se ostavilo dovoljno vremena za raspravu sa zainteresiranim udrugama.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!