Rusija opovrgnula formiranje plinskog kartela

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2007. u 14:15

Istaknuti član kabineta ruskog predsjednika Vladimira Putina opovrgnuo je u utorak mogućnost da Rusija pristupi novom plinskom kartelu čije je osnivanje u suradnji s Moskvom nagovijestio Iran.
Iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamenei izjavio je po izvješću iranske državne televizije da bi Moskva i Teheran mogli osnovati plinski kartel budući da raspolažu najvećim rezervama prirodnog plina u svijetu, koje čine čak polovini svjetskih zaliha tog energenta. Savjetnik ruskog predsjednika za politiku prema EU Sergej Jastržembski kazao je u utorak da su takva nagađanja plod puke izmišljotine novinara zapadnih zemalja. “Potraga za zlim namjerama u Rusiji spada među omiljene igre zapadnih medija a glasine o takvim savezima njihov su sastavni dio”, kazao je Jastržembski novinarima u Moskvi.
Veliki proizvođači plina poput Rusije opetovano su umanjivali izglede za formiranje plinskog kartela po uzoru na Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC), obrazlažući svoj stav tvrdnjom da tržištem plina dominiraju ugovori za dugoročnu isporuku. Zapad pomno prati i kontakte Rusije i Alžira nakon što je ruski plinski monopolist Gazprom početkom siječnja potpisao s alžirskom kompanijom Sonatrach sporazum o suradnji.
“Okvir te suradnje u dlaku je isti kao i odnosi Gazproma i vodećih europskih tvrtki”, odgovorio je Jastržembski.
(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close