Rusija: Asadova vlast je stabilna

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2012. u 08:40

Vlast sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i dalje je “stabilna” i podupiru je brojni Sirijci strahujući od onih koji bi mogli zauzeti njegovo mjesto, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov za francuski list Le Figaro od ponedjeljka.

Bogdanov, ujedno izaslanik Kremlja za Bliski istok, rekao je kako je Asad obećao Rusiji da je spreman odstupiti s vlasti ako Sirijci na izborima izaberu drugoga čelnika, ali nije mogao reći koliko je pritom sirijski predsjednik bio iskren. Moskva se snažno protivi međunarodnoj intervenciji u Siriji i poziva Zapad i arapske zemlje da nagovore pobunjenike da prekinu borbe.

“Režim je i dalje čvrst i uživa važnu potporu naroda”, rekao je Bogdanov nakon susreta sa sirijskim disidentima u Parizu. “Ta potpora nije motivirana ljubavlju Sirijaca prema Bašaru al-Asadu, nego više strahom od onih koji bi ga mogli naslijediti”, dodao je. Bogdanov je rekao da je Asad obećao odstupiti s položaja u slučaju gubitka izbora.

“To nam je osobno rekao. No, ne znam koliko je bio iskren”, kazao je Bogdanov. “Ipak, posve jasno nam je rekao da, ako ga ljudi ne budu željeli i ako izaberu drugog čelnika, da će otići”, istaknuo je Bogdanov.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close