Ribić: Prosvjetari su zadnji koji bi se trebali odricati

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2012. u 15:15

Vertikala sindikata obrazovanja smatra kako su zaposleni u obrazovnom sustavu zadnji koji bi se trebali odricati prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe (TKU) te da bi teret krize trebale ponijeti i gospodarske grane kojima unatoč krizi ide dobro.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da su se zaposleni u javnim službama u zadnje četiri godine raznim aranžmanima s Vladom odrekli ukupno 7,1 milijardi kuna, ali da taj novac očito nije dobro utrošen, jer privreda slabi i kriza se produbljava.
Istodobno, ima onih kojima unatoč krizi ide dobro i njih bi, a ne osiromašene učitelje, srednjoškolske i sveučilišne profesore, Vlada radi pravednosti trebala primorati da podnesu teret krize, kaže Ribić. Pritom iznosi podatke prema kojima su primjerice bruto plaće u telekomunikacijama za ožujak ove u odnosu na prosinac 2008. godine udvostručene, u popravku i instaliranju strojeva i opreme porasle su za 46 posto, IT-u za 40 posto, a tridesetak bankara u zadnje tri godine isplatilo si je bonuse ukupno vrijedne 600 milijuna kuna, što je iznos dostatan za regres i božićnicu 250 tisuća zaposlenih.

Dok su nepravda i nejednakosti zastrašujući, ne postoji nijedan argument da zaposleni u obrazovanju pristanu na smanjenje cijene rada, kaže Ribić, uspoređujući Vladu sa strip junakom Superhikom koji otima siromašnima i dijeli bogatima. Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić pak podsjeća na izjave premijera Zorana Milanovića po kojima je nedopustivo da srednjoškolski profesor ima plaću manju od zaposlenih u Zagrebačkom holdingu te na istup ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da će odstupiti smanje li se plaće učiteljima. I Ribić i Laktašić kritizirali su predsjednicu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenku Avberšek, koja je, prema njihovim riječima, spremna na pregovore o smanjenju ili ukidanju prosvjetnog dodatka, a spočitavaju joj i navodnu bliskost s SDP-om. Ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića pak optužuju za nesposobnost i nerazumijevanje resora koji vodi te za pogodovanje strukovnim sindikatima, posebno liječničkim.

Unatoč svemu, sindikati koji čine Vertikalu sindikata obrazovanja spremni su za nastavak pregovara, ali dogovor nije moguć ustraje li Vlada na prijedlogu zakona o reprezentativnosti sindikata u dijelu koji omogućuje malim strukovnim sindikatima da sudjeluju u kolektivnim pregovorima, rekao je Vilim Ribić.

Na pitanje što će se dogoditi ukine li Vlada jednostrano TKU, prema najavama koje se mogu čuti ovih dana, Ribić je odgovorio da bi tada uslijedile sudske tužbe i vjerojatno štrajk. Sindikati su, dodaje, spremni na štrajk i ako Vlada smanji osnovicu plaće i dodatak za radni staž, a o božićnicama i regresima spremni su razgovarati pri čemu žele očuvati ukupnu razinu materijalnih prava zaposlenih. TKU za javne službe potpisan je u listopadu 2010. i vrijedi do 31. srpnja 2013. godine. Početkom lipnja počeli su pregovori o izmjenama pri čemu je cilj Vlade smanjenje izdatke za plaće u javnom sektoru u ovoj godini za dvije milijarde kuna. Kako se doznaje, Vlada predlaže smanjenje koeficijenta za minuli rad s 0,5 posto po godini staža na 0,3 posto, ukidanje božićnice u ovoj godini, smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna te izostanak jubilarnih nagrada i regresa iduće godine.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close