Ribić: Ispada da sam najmoćniji čovjek u državi

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2010. u 10:15

Čelnik Matice hrvatskih sindikata i dugogodišnji predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić burno je reagirao na članak u jednom dnevnom listu kojim ga se optužuje da je nenamjenski trošio novac kojeg je temeljem ugovora s Vladom iz 1998. godine Nezavisni sindikat dobivao za dodatno plaćanje rada sindikalnih povjerenika na fakultetima i znanstvenim ustanovama.

Prema ugovoru, Vlada u tu svrhu godišnje isplaćuje sindikatu oko 2,5 milijuna kuna godišnje, a prema navodima izvora iz Vlade tog lista, ugovor će kao mjera štednje biti otkazan, piše Novi list. “Taj ugovor se nastavlja na ugovor još iz 1992. godine i nije nikakva tajna. Pa nisam ga je trebao objavljivati svaki mjesec. Naši povjerenici 18 godina dobivaju rješenja, potpisuju ih i vraćaju nama, mi imamo 18 registratora dokumentacije i sva su sredstva utrošena namjenski, kako je ugovoreno”, kazao je Ribić.

Pojasnio je da međunarodni sindikalni standardi i praksa svim povjerenicima daju šest sati tjedno da rade za sindikat plaćeno. “Norma profesora na fakultetu je šest sati tjedno i ako bi on radio šest sati tjedno za sindikat, bio bi skinut s nastave i nitko ne bi htio biti sindikalni povjerenik. Zato se to na visokoškolskim i znanstvenim ustanovama plaća i to je nešto najnormalnije”, naveo je Ribić.

“Iz teksta u tisku sam shvatio da sam najmoćniji čovjek u državi jer su četiri Vlade – Matešina, Račanova, Sanaderova, a sad i Jadranke Kosor – provodile ono što im Ribić kaže”, ljutito je govorio sindikalni čelnik. Ribić je odbacio da je išta od dobivenog novca iz Vlade preusmjereno u kupnju terena za gradnju sindikalnog doma u Zagrebu. Prema njemu cijeli je ovaj slučaj povezan s pregovorima o plaćama i pokušaju slabljenja sindikalne pozicije.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close