Prvi put u 10 godina broj umirovljenika u padu

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2012. u 12:20

Prema statistici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prvi put nakon 10 godina neprekidnog rasta, broj umirovljenika je zabilježio pad, piše Jutarnji list.

U siječnju je broj umirovljenika bio 1.214.715, a u svibnju 1.214.491. Smanjenje se neće odraziti na minus u blagajni Zavoda za mirovinsko osiguranje, ali se ipak radi o važnom statističkom podatku jer se u posljednjih 10 godina slična situacija nije dogodila. Broj je umirovljenika u periodima siječanj-svibanj rastao u prosjeku za više od 7.000, a iznimka je samo 2002. godina, kada je isto kao i sada, broj umirovljenika nakratko pao. To se ne može usporediti s ovom se godinom jer je u travnju u odnosu na ožujak broj umirovljenika pao za 1.694., a takvo nešto nije zabilježeno u zadnjih 20 godina.

I dok saborski zastupnik HSU-a Željko Šemper smatra da smanjenje broja umirovljenika ne može biti posljedica ničega, osim umiranja tzv. starih umirovljenika, ministar mirovinskog sustava na ovu pojavu gleda malo drugačije te ističe da je smanjenje broja umirovljenika nastalo zbog usporavanja odlazaka u prijevremenu, ali i smanjenog odlaska branitelja u mirovinu. To je zanimljiva pojava, jer ne viđa se često u statistikama da broj umirovljenika pada. Mrsić ističe da pad neće dugo trajati jer nas očekuje umirovljenje babyboom generacije, a kad to krene, brojke zasigurno neće padati. S tim se složio i Šemper, koji novi val odlazaka u mirovinu očekuje već ujesen.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close