Protivnici Rockwoola: Kako nas je HTV cenzurirao

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2012. u 13:35

Aktivisti udruge ‘Naša zemlja’ poslali su priopćenje medijima u kojem se žale na cenzuru na HTV-u povodom svečanog otvaranja tvornice Rockwool.

Podsjetimo, iako radi već četiri godine, Rockwoolova tvornica kamene vune u istarskom gradiću Pićanu, vrijedna više od 100 milijuna eura, tek je u utorak službeno puštena u pogon: Rockwool i službeno otvoren

Priopćenje ekoloških aktivista koji se već godinama protive radu tvornice, u kojem tvrde da ih je HTV cenzurirao, prenosimo u cijelosti:

U čast otvaranja tvornice «Rockwool», koja je dosad radila bez uporabne dozvole, a odsad će raditi i postojati legalno, HTV je u svoj pulski studio u utorak, 26. lipnja pozvao direktora Uprave Rockwoola, te ekološke aktiviste koji se već godinama protive radu tvornice. Trebalo je uslijediti uključenje uživo s balkona pulskog Doma branitelja u «Dnevnik» HTV-a. Bili smo ugodno iznenađeni time što je hrvatska javna televizija pokazala interes za to što misle ljudi koji oko ove tvornice žive, i moraju nastaviti tamo živjeti, u uvjetima vrlo nepovoljnim za vlastito zdravlje. Stoga je aktivist udruge «Naša zemlja» Leonardo Marčac, unatoč tome što smo obavijest o ovom gostovanju dobili u posljednji čas, nakon posla sjeo u automobil kako bi se odvezao u četrdeset minuta vožnje udaljenu Pulu. Tamo ga je, umjesto prava da iznese svoju stranu priče, dočekalo krajnje neugodno poniženje: glasnogovornica Rockwoola Anđelka Toto Ormuž od njega je zahtijevala da se – skine.
Aktivist je naime nosio majicu s natpisom «Ubija me Rockwool», i predsjednik Uprave Rockwool Grupe Eelco Van Heel nije želio s njim zajedno pred kameru. Nakon što je Marčac odbio skinuti majicu, glasnogovornici tvornice pridružila se i urednica HTV-ovog studija Pula gospođa Senka Mošnja. Vikala je kako aktivisti tom majicom «pozivaju na linč» te da «riječ ubijanje ne može biti prikazana u Dnevniku HTV-a». U tim su se majicama, koje aktivisti nose u svim javnim prigodama, članovi naše udruge već višekratno pojavljivali u medijima i na HTV-u. HTV Pula ni ovaj put na njih nije imala nikakav prigovor sve dok se u njihovoj zgradi nisu pojavili predstavnici korporacije Rockwool. Kako Leonarda Marčaca nisu uspjeli uvjeriti da skine majicu, urednica «Dnevnika» HTV-a» iz Zagreba je telefonski naložila da Leonarda Marčaca treba izbaciti iz prijenosa uživo. U «Dnevniku» je tako govorio samo predsjednik Uprave Rockwoola, danski državljanin Eelco Van Heel koji je raspoloživo vrijeme iskoristio za reklamiranje korporacije Rockwool, a Marčacu je rečeno kako je propustio priliku objasniti predsjedniku uprave grupe Rockwool na što se žale stanovnici Potpićna. Kako mu je to uopće mogao objasniti, obzirom da gospodin Van Heel ne razumije hrvatski jezik, a prijevod s hrvatskog na engleski nije bio osiguran, ostaje nejasno.

HTV ne obavlja svoju ulogu naše javne televizije i ne zastupa građane RH. On je stao na stranu međunarodnog kapitala, ugrozio pravo nas građana Istre da izrazimo svoju zabrinutost i prosvjed, te želio naše aktiviste upotrijebiti isključivo u «kozmetičke svrhe», kako bi se formalno zadovoljila zakonska obaveza objektivnog informiranja – tako da se u emisiji «čuju obje strane».

Ovim putem prosvjedujemo zbog neravnopravnog i ponižavajućeg tretmana kojem je naš predstavnik bio izložen na HTV-u. Apeliramo na sve civilne udrugu čiji su članovi, poput nas, «mali», «neutjecajni» ljudi: Oprezno se odazivajte na pozive HTV-a, kojem smo, izgleda, relevantni samo kada plaćamo pretplatu, a predstavnici stranog kapitala gosti su kojima se ta kuća klanja do poda.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close