Proizvođači na Cipru plaćaju najskuplju struju

Autor: Poslovni.hr , 02. siječanj 2012. u 17:00

Cijena električne energije u Sloveniji je od 2007. do 2011. godine uglavnom rasla. Cijena električne energije za kućanstva povećala se 29 posto, a za industriju devet, pišu slovenske Finance. Problem poskupljenja energenata naći će se i pred hrvatskom novom Vladom, valja napomenuti.

Razmjer između cijena električne energije za obje skupine potrošača po državama se znatno razlikuje. Najveća je razlika primjerice u Švedskoj. Cijena električne energije za kućanstva je tamo gotovo 87 posto viša od cijene za industriju.

Najniža cijena električne energije za kućanstva je u Bugarskoj, a najviša u Danskoj. Cijena električne energije za industriju najviša je na Cipru, a najniža opet u Bugarskoj. Valja tu spomenuti kako je prema podacima Eurostata cijena struje za kućanstva u Hrvatskoj među najnižima u Europi, pa tako spada u isti rang cijena koje za struju plaćaju građani u Bugarskoj, Rumunjskoj i BiH, Estoniji i Letoniji (Hrvatska, BiH i Srbija jedine su države u Europi u kojima kućanstva plaćaju plin manje od industrije).

Cijena električne energije za kućanstva je u Sloveniji u razdoblju od druge polovice 2007. do prve polovice 2011. većinom bila viša od cijene električne energije za industriju, pišu Finance. Električna energija za industriju bila je viša od one za kućanstva u drugoj polovici 2008. godine.

U Europskoj uniji su u drugoj polovici 2010. cijene električne energije za kućanstva većinom bile više od onih za industriju. Kućanstva su plaćala nižu cijenu za električnu energiju od indsutrije na Malti, u Litvi i Latviji.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ma nemoj, ja gledam tu podatke
Slovenija 9,19 eurocenti
Hrvatska 9,61 ec
Grčka 10,05

Kja je ovaj članak uvod u poskupljenje već ionako preskupe struje?
Jel to nova vlast poludila skroz ili što?

New Report

Close