Prodano 27,7 posto udjela u Braniteljskom fondu

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2009. u 16:35

Hrvatski branitelji članovi Fonda hrvatskih branitelja (FHB) dosad su prodali 27,7 posto svojih udjela u tom fondu, tj. 1,62 od 5,83 milijuna udjela, izvijestilo je danas društvo za upravljanje Fondom Erste invest.

Za te udjele isplaćeno je oko milijardu kuna. Riječ je o Fondu koji je osnovala hrvatska Vlada i kojem je prepisala sedam posto dionica Ine i HT-a, a njegovi članovi, tj. udjelničari su hrvatski branitelji koji su udjele dobili u skladu s kriterijima na temelju sudjelovanja u obrani Republike Hrvatske ili obitelji poginulih branitelja.

Po posljednjim podatcima, FHB prošlu je godinu zaključio s neto imovinom od 2,4 milijarde kuna. Godinu prije imovina mu je bila 4,2 milijarde kuna, a osim milijarde kuna koju su udjelničari unovčili, na smanjenje imovine 2008. godine utjecala je i niža tržišna cijena dionica T-HT-a na kraju te godine u odnosu prema kraju 2007. godine, ističe Erste invest.

U strukturi imovine Fonda dionice T-HT-a iznosile su na kraju prošle godine 48 posto, 16 posto Fond je imao u trezorskim zapisima, a ostatak u depozitima. Prodaja Ininih dionica madžarskome Molu donijela je FHB-u 1,2 milijarde kuna zarade jer je nabavna cijena po kojoj su u Fond prenesene dionice Ine bila 1058 kuna, a dionice su Molu lani prodane po 2.800 kuna. Kako navodi Erste invest, Upravni odbor Fonda uskoro će odlučiti u raspodjeli dobiti.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Iduće godine u ovo doba FHB neće ni postojati.

New Report

Close