Potpisan sporazum o projektu osnivanja Hrvatskog pčelarskog centra

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2009. u 14:35

Sporazum o suradnji na projektu osnivanja Hrvatskog pčelarskog centra u Mrzlom Polju danas su u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu potpisali rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec.

Hrvatski pčelarski centar (HPC) djelovat će u okviru Centra za održivi regionalni razvitak Sveučilišta u Zagrebu na lokaciji Mrzlo Polje u općini Žumberak koja se nalazi unutar Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje. Nekretnine koje obuhvaćaju zgradu stare osnovne škole, kuću za stanovanje učitelja i gospodarsku zgradu, kao i zemljište koje ih okružuje, Sveučilištu u Zagrebu u trajno je vlasništvo dodijelila Općina Žumberak. Temeljem sporazuma, na površini kompleksa koja iznosi jedan hektar, provodit će se aktivnosti u okviru Hrvatskog pčelarskog centra, stoji u zajedničkom priopćenju Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog pčelarskog saveza.

Temeljem usvojenog programa, glavna zadaća HPC-a bit će razvoj i unapređenje pčelarstva te primjena znanosti i tehnologije u pčelarstvu. U okviru HPC-a, stručnjaci Sveučilišta u Zagrebu kroz različite će programe educirati pčelare, veterinare, biologe i agronome. Projekt Hrvatskog pčelarskog centra podržalo je desetak sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, te University of Georgia iz SAD-a. Projekt će biti samoodrživ i samofinanciran, ističe se u priopćenju.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close