Polugodišnja izvješća kompanija pratite ovdje

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2012. u 11:35

Domaće tvrtke počele su s objavama polugodišnjih rezultata poslovanja. Poslovni.hr na jednom vam mjestu donosi sve njihove objave.

Neto dobit Podravke niža od lanjske za 30 posto

Polugodišnji rezultati poslovanja Grupe Podravka s ostvarenim prihodima od prodaje i u operativnoj efikasnosti podjednaki su onima iz istog razdoblja prošle godine, u kontekstu su s gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj i inozemstvu te su očekivani u tom dijelu godine, istaknuli su čelni ljudi Podravke na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu održanoj u povodu objave tih rezultata. Ukupna prodaja Grupe Podravka u prvih šest mjeseci 2012. godine iznosila je 1.720,5 milijuna HRK. Ostvarena neto dobit Grupe Podravka iznosi 39,1 milijuna HRK te je niža od lanjske za 30%, dok neto marža iznosi 2,3%.

>>> Neto dobit Podravke niža od lanjske za 30 posto

>>> Mršić rezultate pravda cijenama, rashodima i stanjem u Poljskoj

>>> S ova četiri proizvoda Podravka u narednim mjesecima namjerava osvojiti tržište

Janaf: Manji transport, veći prihod i dobit

Jadranski naftovod (Janaf) u prvom je ovogodišnjem polugodištu poslovao s neto dobiti od 36,3 milijuna kuna, što je za 12,9 posto veća neto dobit nego u istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća Janafa objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Janaf je, po podacima iz izvješća, u prvih šest mjeseci transportirao manje nafte, pali su u odnosu na isto lanjsko razdoblje i prihodi od temeljne djelatnosti – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, ali su, kao rezultat ostvarenja ostalih poslovnih te financijskih prihoda, ukupni prihodi porasli za 8,9 posto, na 216,7 milijuna kuna. Više o svemu pročitajte ovdje.

Prihodi Viadukta u prvom polugodištu veći 33,3 posto

Tvrtka Viadukt objavila je rezultate poslovanja u prvom polugodištu 2012.godine. U prvom polugodištu 2012. godine tvrtka je ostvarila ukupne prihode u iznosu od 403.697.888 kuna, što predstavlja povećanje od 33,3 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi od osnovne djelatnosti iznose 387.466.093 kuna i bilježe povećanje od 34 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prihodima iz osnovne djelatnosti udio domaćeg tržišta čini 79,5 posto, a udio inozemnog tržišta čini 20,5 %. (radovi u Bosni i Hercegovini). Ostali prihodi bilježe povećanje od 34,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose11.702.706 kuna, Sto čini 2,9% ukupnog prihoda. Više o rezultatima možete pročitati ovdje. Tvrtka Viadukt je, osim polugodišnjih rezultata, u javnost izišla s još pokojom zanimljivosti. U njihovom se opisu trenutnog stanja u građevinskom sektoru može štošta iščitati, posebice kada je u pitanju slučaj Pelješki most.

>>> Viaduktova istina o apsurdnim situacijama i Pelješkom mostu

AD Plastik: Porasli ukupni prihodi i rashodi, dobit manja 4,9 posto

Grupa AD Plastik u prvom je polugodištu ostvarila neto dobit od 36,3 milijuna kuna, što je pad za 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća AD Plastika objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni su prihodi grupe u prvom polugodištu iznosili 426,8 milijuna kuna, što je porasta za 9,3 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su povećani za 4,6 posto, na 380,5 milijuna kuna. Ukupni su rashodi pak porasli za 11 posto, na 386,8 milijuna kuna. Iz AD Plastika nabrojali su i najvažnije razloge smanjenja neto profitne marže, o kojima možete pročitati ovdje.

Zvečevo zadržalo financijsku stabilnost

Zvečevo iz Požege je prema godišnjem izvještaju za poslovanje u prošloj godini, objavljenom na Zagrebačkoj burzi, dobro poslovalo i ostvarilo dobit od 350.000 kuna. Tvrtka je usto uspjela zadržati i financijsku stabilnost. Zdravko Alvir, predsjednik Uprave ovoga konditorskog proizvođača, navodi da se prošle godine poslovalo u vrlo složenim uvjetima, ali je Zvečevo ostvarilo ukupan prihod od 204,87 milijuna kuna. Prihod od prodaje na domaćem tržištu dosegnuo je 125,65 milijuna kuna, a ostalo je izvoz u više zemalja svijeta, od tržišta u regiji do SAD-a, Australije i nekih arapskih zemalja. U konditorskom dijelu nastavlja se razvoj linije Mikado, a u tvornici alkoholnih pića razvija se proizvodnja voćnih rakija čije se sirovine kupuju isključivo u Hrvatskoj. Uprava vjeruje da će domaće tržište dobro prihvatiti ove nove vrhunske voćne rakije.

Viru dobit skočila gotovo 70 posto, dobit po dionici 33,33 kuna

Viro tvornica šećera u prvom je polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 46,2 milijuna kuna, što je rast dobiti od 68,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, navodi se u financijskom izvješću te virovitičke tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Vira u prvoj polovici ove godine iznosili su 398,9 milijuna kuna i porasli su za 18,6 posto. Pritom prihodi od prodaje iznose 376,2 milijuna kuna i veći su za 14,6 posto. Viro je u prvom polugodištu povećao ukupne rashode za 14,1 posto, na 352,7 milijuna kuna. Pritom su materijalni troškovi smanjeni za 15,4 posto, na 288,3 milijuna kuna, a troškovi osoblja su povećani za 21,5 posto, na 15,3 milijuna kuna i to zbog povećanja ostvarenih sati rada radnika. Troškovi amortizacije iznose 18,46 milijuna kuna i veći su za 12,9 posto, a do povećanja je došlo zbog amortiziranja novonabavljene opreme. U izvješću se navodi kako je proizvodno-financijskim planom poslovanja za ovu godinu predviđeno ugovaranje proizvodnje šećerne repe na 10.550 hektara, što znači da će se preraditi 580.250 tona šećerne repe iz čega se očekuje proizvodnja 78.500 tona konzumnog šećera, 20 tisuća tona melase i 25 tisuća tona peletiranog rezanca. Na stranici Zagrebačke burze objavljen je poziv za podnošenje ponuda za kupnju 84.836 dionica Viro tvornice šećera. Poziv je objavilo investicijsko društvo Interkapital vrijednosni papiri d.o.o., temeljem mandata dobivenog od Vira.

>>> Objavljen poziv za kupnju 84.836 dionica Vira

T-HT-u prihodi pali 6, a neto dobit 2,5 posto

T-HT je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvario 6 posto niže prihode nego u istom razdoblju lani, dok je čista dobit pala za 2,5 posto, pokazuje danas objavljeno nerevidirano financijsko izvješće te kompanije. Polugodišnja neto dobit kompanije dosegnula je 808 milijuna kuna, dok su ukupni prihodi bili 3,649 milijardi kuna. „T-HT je zadržao vodeću poziciju na hrvatskom tržištu telekomunikacija, ali nije imun na utjecaj konkurencije i stalnog usporavanja gospodarskog rasta u Hrvatskoj, uz daljnji rast nezaposlenosti, deflaciju plaća, pad ulaganja i rast dospjelih neplaćenih obveza u korporativnom sektoru. T-HT grupa je u svjetlu ovih izazova zabilježila pad prihoda, no usprkos tome uspjela je održati troškovnu disciplinu kao rezultat učinkovitog upravljanja“, poručio je predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić u sklopu izvješća. Više o svemu pročitajte ovdje.

Rast dobiti HPB-a za 4,8 posto

Hrvatska poštanska banka (HPB) ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine dobit nakon oporezivanja od 61,1 milijun kuna, što je 4,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su iz HPB-a. Stambeni krediti porasli su za 15,6 posto, nastavljen je proces čišćenja kreditnog portfelja, poboljšano upravljanje troškovima, a stopa adekvatnosti kapitala porasla je na 14,77 posto, navodi se u priopćenju Banke. Ukupno ostvarena operativna dobit HPB-a na kraju prvog polugodišta iznosi 141 milijun kuna, što predstavlja rast od od 35,8 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Više o svemu pročitajte ovdje.

Od 21 tvrtke grupe Končar, pet ih je iskazalo gubitak od 18,3 mil. kn

Grupa Končar je za prvo polugodište 2012. godine ostvarila pozitivan financijski rezultat, stoji u priopćenju Uprave Grupe Končar, koju čine KONČAR – ELEKTROINDUSTRIJA d.d. kao matica i 20 ovisnih društava u kojima matica ima prevladavajući utjecaj. Ukupno ostvareni konsolidirani prihodi iznose 1.207,4 milijuna kuna što je na nivou ostvarenja u istom razdoblju prethodne godine. Nekonsolidirani prihodi ( podaci uključuju i prihode ostvarene između povezanih društava ) iznose 1.509,9 milijuna kuna ili 7,5% više od ostvarenja prethodne godine. Dio rada i sredstava koji nisu uključeni u konsolidirane prihode uloženo je između povezanih društava i to na stvaranju potencijala za poboljšanje tehničko tehnološke razine cijele Grupe i u budućnosti će se odraziti na ukupne konsolidirane poslovne rezultate. Više o svemu pročitajte ovdje.

Dobit Jamnice skočila 3 posto u odnosu na prošlu godinu

U prva dva kvartala 2012. godine Jamnica je ostvarila ukupan prihod od 566 milijuna kuna, što je pet posto više u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. Prihodi u izvozu rastu 8 posto, a na domaćem tržištu 5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni rashodi rastu 5 posto najvećim dijelom zbog rasta cijena sirovina, repromaterijala i energije, navodi se u Jamničinom priopćenju objavljenom na stranicama Zagrebačke burze. Dobit prije oporezivanja iznosi 49,8 milijuna kuna i 3 posto je veća u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. Više o svemu pročitajte ovdje.

Tehnika minus od 6 milijuna kuna i prihode manje od planiranih pravda slabom prodajom stanova

U idućoj se godini očekuje blag oporavak uz rast BDP-a od 0,8 posto. Na pogoršanje prognoza utjecalo je jačanje negativnih trendova u domaćem gospodarstvu, ali i rastući problemi u eurozoni. Podsjetimo, Europska banka za obnovu i razvoj snizila je prognoze rasta za hrvatsko gospodarstvo, pa za ovu godinu prognozira pad aktivnosti od 1,2 posto, nakon čega bi u 2013. godini trebao slijediti oporavak uz stopu rasta od 1,5 posto, objavljeno je u sklopu najnovijih gospodarskih prognozi EBRD-a za regiju. EBRD-u za ovu godinu, osim u Hrvatskoj, pad gospodarskih aktivnosti prognoziraju još u Sloveniji i Mađarskoj, a među svijetlim točkama izdvajaju Poljsku i Slovačku. Više o svemu pročitajte ovdje.

Zaposlili radnike i smanjili gubitak

Zagrebačke pekarne Klara smanjile su u prvoj polovici ove godine gubitak u odnosu na lani kad je u tom istom razdoblju zabilježen minus u poslovanju od pet milijuna kuna. Ove je godine ostvareno “samo” 551.000 kuna gubitka prije poreza. Uprava izvješćuje Zagrebačku burzu da je tijekom prvog polugodišta društvo ostvarilo prihode od 90,3 milijuna kuna, od kojih se 99,5 posto odnosi na prihode od prodaje. U istom razdoblju rashodi su bili 90,9 milijuna kuna. U Klari je zaposleno 760 ljudi, što je 12,9 posto više nego lani jer je društvu pripojena maloprodaja iz sastava Klara-Trade.

Smanjili gubitak, ulažu 68 mil. kuna

Umaški Istraturist je u prvom polugodištu smanjio neto gubitak za 7,2 milijuna kuna odnosu na isto razdoblje lani i polugodište zaključio minusom od 31,3 milijuna kuna. Tvrtka je u tom razdoblju ostvarila prihod od 114,3 milijuna kuna, što je milijun kuna ili 0,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Ipak za sedam posto su porasli poslovni rashodi, na 135,2 milijuna kuna. Uprava poručuje kako je zadovoljna ostvarenim rezultatima uzevši u obzir teško poslovno okruženje i poručuje kako će ove godine u obnovu portfelja uložiti ukupno 68 milijuna kuna

Veći minus unatoč više noćenja

Zlatni rat iz Bola na Braču izvješćuje Zagrebačku burzu da je društvo unatoč rastu prihoda u prvom polugodištu ove godine povećalo gubitak za 726.648 kuna. Turističko poduzeće zabilježilo je u prvom polugodištu rast noćenja 6,26% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje te rast prihoda 9,45% uz rast troškova od 7,63%. Gubitak je kažu očekivan s obzirom na sezonsko poslovanje.

Prihodi rasli, neto dobit pala

Slovenska grupa Krka je u prvih šest mjeseci ostvarila 90,06 milijuna eura neto dobiti, što je 2,57 posto lošiji rezultat nego lani kada je dobit iznosila 92,43 milijuna eura. Prihod grupe Krka skočio je 6,9 posto, s prošlogodišnjih 528,81 na 565,29 milijuna eura. Dobit same Krke pala je 9,56 posto, sa 91,62 na 82,86 milijuna eura.

Statistički pali 88%, realno 21,4 posto

Riječka brodograđevna industrija 3. maj u prvom je ovogodišnjem polugodištu zabilježila konsolidirani gubitak od 73 milijuna kuna uz ukupan prihod od 403 milijuna. Statistički gledano, riječ je o drastičnom padu od 88 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada je prihod iznosio 3,46 milijardi, a dobit 2,76 milijardi kuna. No realno je riječ o mnogo manjem padu od 21,4 posto jer najveći dio prošlogodišnje realizacije otpada na knjigovodstvenu transakciju prodaje pomorskoga dobra državi, što im je donijelo 2,97 milijardi kuna izvanrednog prihoda. Od svoje djelatnosti 3. maj je lani uprihodio 401,5 milijuna, a u ovogodišnjem razdoblju 315,4 milijuna kuna. Brodogradilište sa 1882 zaposlenih već je dugo u ozbiljnim problemima sa sve praznijom knjigom narudžbi i očekivanjem privatizacije. Vlada je krajem ožujka utvrdila da je jedini ponuđač za privatizaciju, Jadranska ulaganja u vlasništvu Danka Končara, odustao od ponude za preuzimanje riječkog brodogradilišta. Bez novoga strateškog partnera i novih narudžbi riječki škver će ostati bez posla već krajem ove ili početkom 2013.

Impresivni rezultati ERNT-a

Kompanija Ericsson Nikola Tesla u prvom je polugodištu ostvarila 80,1 milijuna kuna neto dobiti, što je porast od 116,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvjestili su iz te kompanije. Ukupni su prihodi ostvareni u iznosu od 880,3 milijuna kuna i veći su za 44,2 posto, a rast bilježe i ukupni rashodi, za 39,5 posto, na 800,2 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje porasli su 44,4 posto, prvenstveno zahvaljujući porastu prihoda na ruskom tržištu, te iznose 853,4 milijuna kuna. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 15 posto, a izvoz 85 posto (izvoz na Ericssonovo tržište sudjeluje s 31 posto, dok izvoz u ostale zemlje sudjeluje s 54 posto). Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 128 milijuna kuna prihoda od prodaje, ili 26 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Smanjenje prihoda na domaćem tržištu posljedica je manjih investicija operatora ponajviše zbog uvedenog poreza na mobilne usluge, a nije došlo ni do značajnijeg komercijalnog širenja mreža 4. generacije, ističu u Ericsson Nikole Tesle te dodaju kako se investicije države u strateške ICT projekte u Hrvatskoj kontinuirano odgađaju. Više pročitajte ovdje.

Dobit Belja 3,4 milijuna kuna

Tvrtka Belje, iz sastava koncerna Agrokor, u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila dobit od 3,4 milijuna kuna, što je na razini istog razdoblja prošle godine, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni su prihodi Belja iznosili 696,7 milijuna kuna i manji su za 3,7 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodište. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su iznosili 655,8 milijuna kuna i manji su za 0,5 posto. Belje je u prvom polugodištu smanjilo i ukupne rashode, za 3,7 posto, na 693,3 milijuna kuna.

Pritom su materijalni troškovi smanjenji sa 524,9 milijuna kuna na 505,4 milijuna kuna, troškovi osoblja sa 92,8 milijuna kuna na 84,1 milijun kuna, dok su troškovi amortizacije povećani sa 34,1 milijun kuna, na 37,3 milijuna kuna. U poslovnom izvješću tvrtke navodi se kako se poslovanje Belja odvija pod utjecajem financijske krize koja još uvijek bitno određuje uvjete poslovanja u Hrvatskoj i zemljama okruženja.

Dobitak Slobodne Dalmacije za 1,37 mil. kn veći, ‘likvidnost je dobra’

Slobodna Dalmacija izvijestila je putem Zagrebačke burze da je u prvom polugodištu 2012. ostvarila dobitak u iznosu od 3.417.910 kuna, i za 1,37 milijuna kuna je veći od ostvarenog dobitka u istom periodu 2011. godine, a koji je iznosio 2.045.465 kuna. Poslovni prihodi u 2012. manji su u odnosu na 2011. godinu za 7,31 milijun kuna. Poslovni rashodi u 2012. manji su za 7,47 milijuna kuna u odnosu na 2011. godinu. Troškovi osoblja u 2012. manji su za 3,15 milijuna kuna u odnosu na lani. “Likvidnost je dobra i na vrijeme se podmiruju obveze prema državi, zaposlenicima i vjerovnicima”, stoji u priopćenju.

Uljanik polugodište završio s pozitivnim rezultatom

U prvom polugodištu 2012. godine Uljnaik d.d. ostvario je pozitivan financijski rezultat u iznosu od 4.051 tisuća kuna, priopćeno je na stranicama Zagrebačke burze. Ukupni prihodi iznose 7.764 tisuća kuna, dok ukupni rashodi iznose 3.713 tisuća kuna. Temeljem transakcija s povezanim osobama, u prvom polugodištu 2012. godine ostvareno je 5.665 tisuća kuna prihoda što je za 63,7% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Materijalni troškovi iznose 42 tisuće kuna što je za 15 tisuća kuna ili 54% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su troškovi osoblja u iznosu od 535 tisuća kuna za 20% manji u odnosu na prethodnu godinu.

Dobri rezultati Tankerske plovidbe zahvaljujući prodaji tri broda

Nerevidirani tromjesečni financijski izvještaj Tankerske plovidbe d.d. za razdoblje od 01.01.2012. do 30.06.2012. kaže da društvo “usprkos okolnostima globalne recesije namjerava zadržati postojeću razinu investicija u svojoj osnovnoj djelatnosti – brodarstvu”. Investicije izvan osnovne djelatnosti tvrtke se nastavljaju, ali nešto sporijim tempom, te će uvelike ovisiti o brzini oporavka hrvatskog i svjetskog gospodarstva. Društvo je u prvom polugodištu 2012. godine ostvarilo dobit u iznosu od 45.676.183 kuna. Ostvarena dobit prvenstveno je rezultat prodaje brodova „Petar Zrinski“, „Frankopan“ i „Dalmacija“. Iz istog razloga ostvareni ukupni prihodi od 597.163.895 kuna veći su za 31% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Materijalni troškovi povećani su za 7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a najvećim dijelom su rezultat porasta cijena goriva u prvom kvartalu 2012. godine. Više pročitajte ovdje.

Gubitak Petrokemije premašio 47 milijuna kuna

Petrokemija d.d. u prvih šest mjeseci ove godine poslovala je s gubitkom od 47,56 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani imala dobitak od 81 milijun, pokazuje danas objavljeno nerevidirano i nekonsolidirano financijsko izvješće te kutinske kompanije. U strukturi gubitka, 32,9 milijuna kuna ili 69 posto ostvareno je iz poslovnih aktivnosti, a 14,6 milijuna kuna ili 31 posto iz financijskog poslovanja. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) dosegnula je u prvom polugodištu 16,9 milijuna kuna. U tome razdoblju Petrokemija je ostvarila ukupne prihode od 1,47 milijardi kuna, što je 2,5 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine, stoji u izvješću. Ukupni rashodi pak dosegnuli su 1,52 milijarde kuna, te su bili već za 12,2 posto. Više pročitajte ovdje.

Na rezultate Francka utjecala cijena sirove kave

Ukupni prihodi od 428.137.656 kuna, ukupni rashodi od 413.318.877 kuna, dobit prije oporezivanja 14.818.779 kuna i neto dobit od 14.818.779 kuna. Rezultati su to poslovanja Francka u prvom polugodištu 2012. godine. Iz Francka kažu da je financijski rezultat i nadalje pod velikim pritiskom visoke cjenovne razine sirovina, osobito sirove kave koja se nakon rekornog rasta u prethodnoj godini zadržala na povijesno najvišim razinama.

Grupa Zabe ostvarila 9,1 posto manje dobiti nego lani

Prema nerevidiranim tromjesečnim financijskim izvještajima, Grupa Zagrebačke banke je u prvom polugodištu 2012. ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 674 milijuna kuna što je za 9,1% manje u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. Ostvareni rezultat pod utjecajem je povećanih troškova financiranja, uzrokovanih fiskalnom krizom u Europi i, posljedično, rastom kreditnog rizika zemlje, povećanom cijenom primarnih izvora (depozita), još uvijek slabo potražnjom za kreditima, te nižih prihoda od naknada. Imovina Grupe iznosi 120.313 milijuna kuna i porasla je za 622 milijuna kuna ili 0,5% u odnosu na kraj prethodne
godine. Više pročitajte ovdje.

Prihodi Atlantske plovidbe 21,9 posto manji: ‘Nismo imali problema s likvidnošću’

Grupa Atlantska plovidba izvijestila je putem Zagrebačke burze da je tijekom prvog polugodišta 2012. ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 268,5 mil. kuna. U odnosu na prošlogodišnjih 343,6 mil. kuna prihoda isti su manji za 21,9 %. Pomorstvo je ostvarilo 88,5 % prihoda, ostali 11,5 %. Troškovi su iznosili 267,3 mil. kuna i za 9,0 % su manji od prošlogodišnjih 293,7 mil. kuna. Na pomorstvo otpada 87,1% ukupnih troškova , na ostale 12,9 %. Ostvarena dobit Grupe pripisana imateljima kapitala matice iznosi 1,7 mil. kuna, a čini ga 4,8 mil. kuna dobiti pomorstva, te 3,2 mil. kuna gubitka ostalih (gubitak hotela 3,6 mil. i dobit putničke agencije 0,4 mil. kuna). U odnosu na prošlogodišnju dobit od 50,9 mil. kuna ista je manja za 96,7%. Više pročitajte ovdje.

Dobit Podravske banke ista kao i lani

Podravska banka objavila je putem Zagrebačke burze nerevidirani financijski izvještaj o stanju društva za drugo tromjesečje i prvo polugodište 2012. godine. Banka je u prvom polugodištu 2012. ostvarila dobit nakon oporezivanja od 9,44 milijuna kuna. Ukupna imovina na dan 30. lipnja 2012. godine iznosi 2,78 milljardi kuna. Neto bilančna svota je manja u odnosu na prethodnu godinu za 141 milijun kuna. Dobit prvog polugodišta 2012. godine je na razini ostvarenja prvog polugodišta prethodne godine.

Đuro Đaković Holding: Prihodi su nam bitno rasli zbog borbenih vozila, vagona i gradnje industrijskih objekata

Đuro Đaković holding d.d. kao društvo ostvario je u prvom polugodištu 2012. godine pozitivan financijski rezultat. Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 87.035.064 kune, ukupni rashodi ostvareni su u iznosu od 83.693.106 kuna. Neto dobit ĐĐ Holding d.d. (po metodi udjela) ostvarena je u iznosu od 2.941.958 kuna. Ukupni konsolidirani prihodi ostvareni su u iznosu 511.073.990 kuna, a ukupni rashodi u iznosu od 509.419.930 kuna. Konsolidirana dobit grupe poslije oporezivanja iznosi 1.202.760 kuna. Dobitak Matice iznosi 1.601.152 kune, a manjinski interes je – 398.392 kune. “Grupa svjedoči bitnom povećanju prihoda iz osnovnih djelatnosti grupe, proizvodnje borbenih oklopnih vozila, proizvodnje teretnih vagona i izgradnje industrijskih objekata”, navodi se u priopćenju

Varteks prvo polugodište zaključio s gubitkom

Poslovanje Varteksa u drugom kvartalu 2012. godine nastavljeno je u uvjetima negativnih trendova u okruženju, poručuju iz te tvrtke. Iz Varteksa poručuju kako su unatoč svim navedenim negativnim utjecajima u prvoj polovici 2012. godine uspjeli zadržati pozitivan smjer u poslovanjuu. “U odnosu na isto razdoblje 2011. godine, iako se poslovalo s gubitkom, rezultat je bolji za 1,5 milijuna kuna, a ukoliko gledamo poslovne aktivnosti tvrtke, onda je rezultat bolji za gotovo 2 milijun akuna. Gubitak u promatranom razdoblju iznosi 29,7 milijuna kuna”, navodi se u Varteksovom priopćenju o poslovanju u prvom polugodištu 2012. godine. Ukupni prihodi realizirani su u iznosu od 130,2 milijuna kuna i manji su od prošle godine za 10 posto

IGH-ovi konsolidirani prihodi 34 posto su manji nego lani

Institut IGH i njegova ovisna društva ostvarili su u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2012. godine prihode od prodaje usluga i proizvoda u iznosu 152,1 milijuna kuna, a od čega je na inozemnom tržištu ostvareno 19,8 milijuna kuna, stoji u izvješću objavljenom na stranici Zagrebačke burze. Konsolidirani poslovni prihodi iznose 159,5 milijuna kuna i za 34 posto su manji u odnosu na prihode ostvarene u istom razdoblju 2011. godine. Operativni troškovi poslovanja iznose 166,4 milijuna kuna i manji su za 27 posto u odnosu na isto polugodišnje razdoblje, što se posebno očituje u smanjenju troškova osoblja koji su za 21 posto manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine – prvenstveno zbog smanjenjab roja zaposlenih, navodi se u priopćenju kompanije. Financijski prihodi iznose ukupno 4,2 milijuna kuna, a čine ih prihodi od kamata u svoti od 2,1 milijuna kuna i prihodi od pozitivnih tečajnih razlika u istoj svoti, navodi se u priopćenju.

Dukat četvrtu godinu zaredom s padom dobiti

Dukatovo poslovanje u prvih šest mjeseci 2012. godine obilježio je nastavak snažno negativnih trendova iz prethodnih razdoblja, priopćeno je iz te tvrtke. Tako je 2012. godina četvrta godina u nizu u kojoj se bilježi usporen rast te pad dobiti. U prvih šest mjeseci 2012. godine neto dobit je iznosila 39,8 milijuna kuna i manja je u odnosu na isto razdoblje lani za 4,9 milijuna kuna odnosno za 11,0 posto. Razlozi slabljenja uspješnosti poslovanja tvrtke pronalaze se na više razina; nastavak negativnih gospodarskih pokazatelja i jacanje opce nesigurnosti potrošaca, pad kupovne moci potrošaca i promjene potrošackih navika s izravnim, negativnim utjecajem na strukturu prodaje i prodajne rezultate, smanjenje proizvodackih cijena te rast ulaznih troškova uz visoke cijene sirovog mlijeka. Više pročitajte ovdje.

Optimi Telekom porasli prihodi

Tvrtka Optima Telekom-OT u prvom je ovogodišnjem polugodištu ostvarila porast ukupnih konsolidiranih prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 21,6 posto, na 290,2 milijuna kuna, dok je dobit prije poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) bila 44,9 milijuna kuna ili 18,4 posto viša. O tim su rezultatima izvijestili danas iz OT-a dodajući da su povećanju ukupnih prihoda i EBITDA pridonijeli prihodi od internet usluga, multimedijalnih usluga, kao i orijentacija na prodaju profitabilnijih usluga, kontinuirano upravljanje operativnim troškovima te ulaganje u vlastitu infrastrukturu. U prvom su polugodištu aktivnosti razvoja usmjerili na uslugu Tornado koja spaja mobilnu i fiksnu telefoniju, a s ciljem jednostavnije komunikacije s korisnicima smanjili su i broj tarifnih modela.

Kraš grupi porasli prihodi

Kraš grupa je u prvom polugodištu 2012. godine ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 489,3 milijuna kuna. Ukupni konsolidirani rashodi u prvom polugodištu 2012. godine ostvareni su u iznosu od 484,3 milijuna kuna. Kraš grupa je u prvom polugodištu 2012. godine nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja ostvarila dobit prije porezivanja u iznosu od 5,0 milijuna kuna, dok neto dobit razdoblja iznosi 1,6 milijuna kuna. Neto dobit pripisana imateljima kapitala MATICE ostvarena je u iznosu od 1,1 milijuna kuna.

Zarada po dionici za razdoblje siječanj-lipanj 2012. godine iznosi 0,83 kune. U odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli su ukupni prihodi za 1,1%, dok su ukupni rashodi porasli za 1,7%, što je rezultiralo smanjenjem dobiti Kraš grupe. Na kretanje rashoda negativno su se odrazili povećani financijski izdaci za kamate i tečajne razlike, kao i veća ulaganja u tržište. Dodatni nepovoljan utjecaj na kretanje rashoda imalo je povećanje cijena sirovina, naročito šećera i koštuničavog voća. Više pročitajte ovdje.

Ukupna imovina Banco Popolare 2,599 milijardi kuna

Banco Popolare Croatia objavila je nerevidirane financijske rezultate za prvo polugodište 2012. godine.Ukupna imovina banke iznosi 2,599 milijardi kuna, što predstavlja smanjenje od 1,9 posto u odnosu na završetak 2011. godine. Banka je u prvom polugodištu 2012. ostvarila dobit 7,099 milijuna kuna, dok je u istom promatranom razdoblju 2011. godine ostvarena dobit bila 2,440 milijuna kuna. Bruto krediti klijentima, ne uključujući financijske institucije, porasli su u odnosu na kraj 2011. godine za 0,1 posto i iznose 1,940 milijardi kuna. Krediti pravnim osobama pali su 12,45 posto dok su krediti stanovništvu rasli 5,76 posto u odnosu na kraj 2011.

Zvijezdine brojke sve samo ne impresivne, likvidnost održavaju ‘kvalitetnom naplatom potraživanja’

U prvom polugodištu 2012. godine tvrtka Zvijezda ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 489.088 tisuća kuna prodajom vlastitih proizvoda i trgovačke robe, navodi se u Zvijezdinom priopćenju objavljenom na stranicama Zagrebačke burze. Na domaćem tržištu ostvareno je 83 posto prihoda od prodaje, a u izvozu 17 posto. Glavna izvozna tržišta su BiH i Srbija. Prihodi od prodaje veći su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zbog viših cijena ulaznih sirovina, kaže se u priopćenju. U prvom polugodištu društvo je u investicije uložilo ukupno 4.448 tisuća kuna. “Rizikom likvidnosti upravljamo održavanjem dostatne količine novca, kvalitetnom naplatom potraživanja i ugovaranjem kredita”, kažu iz Zvijezde.

Pad prihoda Ingre za čak 43 posto

Poslovni prihodi iskazali su pad od 43 posto na 69 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2011. godine, navodi se u izvješću. U usporedbi s prvim polugodištem 2011.g., udjel prihoda s inozemnih tržišta povećao se s 16% na 41% u prvom polugodištu 2012. godine. Domaće tržište i dalje dominira u strukturi poslovnih prihoda INGRE s 59% udjela, kažu iz tvrtke. Operativni gubitak prije poreza i kamata (EBIT) iznosi 19 milijuna kuna zbog jednokratnih troškova. Od novosti Ingra navodi kako je uspješno zaključen ugovor u Alžiru na brani Tagharist vrijedan 21,5 milijuna kuna. Zaključena su i četiri ugovora na izgradnji državnih cesta u Hrvatskoj u vrijednosti od 70,8 milijuna kuna. Više pročitajte ovdje.

Kitonić zadovoljan poslovanjem Leda

Predsjednik Uprave Leda Tomislav Kitonić objavio je priopćenje na Zagrebačkoj burzi u kojem kaže kako je poslovanje u drugom tromjesečnu 2012. godine za Ledo bilo uspješno. Kaže kako to pokazuje ostvarena dobit prije oporezivanja koja je za 6 posto veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, “unatoč otežanim uvjetima u okruženju i padu gospodarske aktivnosti. Kitonić kaže da su i prihodi i rashodi u drugom tromjesečnu imali blagi pad, međutim, ukupni rashodi su padali brže što je rezultiralo ostvarenom dobiti. Prihodi od prodaje robe su se smanjili za jedan posto ukupno, odnosno 6 posto u samom tromjesečju, zahvaljujući manjem obujmu prodane trgovačke robe. Razlog tome je decentralizacija nabavke trgovačke robe radi čega kompanije kćeri sada samostalno nabavljaju potrebne količine trgovačke robe za vlastito tržište, navodi se u priopćenju. To se, kaže Kitonić, odrazilo na smanjenje troškova prodane robe koji su doživjeli pad od 12 posto kumulativno.Priopćenje u cijelosti možete pročitati ovdje.

Turci suodgovorni za minus Viktora Lenca od 9,4 mil. kn

Niske vozarine i višak brodskog prostora koji smanjuju potražnju za remontnim poslovima, a koji čine i glavni oslonac u poslovanju brodogradilišta Viktor Lenac, presudile su da prvo ovogodišnje polugodište ta tvrtka posluje s gubitkom od 9,37 milijuna kuna.

Realizirano je, navodi se u izvješću, svega 17 remontnih poslova, ukupne vrijednosti oko 7 milijuna eura. Ukupni su prihodi u prvih pola godine dosegnuli 147,9 milijuna kuna, i unatoč situaciji na tržištu bili su čak i bolji nego je ostvareno u istom lanjskom razdoblju, kada su iznosili 134,7 milijuna kuna. No, nisu bili doboljini za pokriće rashoda, koji su do konca lipnja premašili 157 milijuna kuna. U istom su lanjskom radzoblju ukupni rashodi iznosili 133 milijuna kuna, te je brodogradilište lani u prvom polugodištu poslovalo s dobiti od 1,37 milijuna kuna. Više pročitajte ovdje.

U Konzumu ohrabreni rezultatom unatoč malom rastu

Trgovački lanac Konzum je tijekom prvog polugodišta ostvario 5,6 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine (kad su iznosili 5,54 milijarde kuna) povećanje nešto više od jedan posto. Kompanija je u prvih šest mjeseci ostvarila poslovne prihode od 6,3 milijarde kuna, a lani su u istom razdoblju iznosili 6,11 milijardi kuna (povećanje od 3,11 posto). Dobit Konzuma je pritom iznosila 36,32 milijuna kuna, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 18,4 posto. Iako je riječ o rezultatu tek nešto višem u odnosu na lani, Darko Knez, predsjednik Uprave Konzuma, optimističan je. “S obzirom na cjelokupnu privrednu situaciju te nominalni i realni pad prometa u trgovini na malo, ove relativno male stope rasta ocjenjujemo ohrabrujućim”, ističe Darko Knez u izvještaju koji je kompanija predala u ponedjeljak Zagrebačkoj burzi. Više pročitajte ovdje.

Aldott: Pozitivan rezultat Ine usprkos izostanku prihoda iz Sirije

INA grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 14,5 milijardi kuna, što je 2 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit, bez jednokratnih stavki, oštro pala, za 70 posto, na 663 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Ina grupe. “INA je ostvarila pozitivan rezultat u prvoj polovici 2012. godine, usprkos izostanku prihoda iz Sirije, značajnim gubitcima nastalim u trgovanju prirodnim plinom uslijed regulatornih ograničenja, i smanjenoj regionalnoj potražnji koja se negativno odrazila na poslovanje segmenta rafinerija i marketinga, što se ne bi moglo postići bez napora uloženih posljednjih godina u poboljšanje poslovnih procesa i operativne učinkovitosti”, ističe predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott u komentaru financijskih rezultata. INA je, kako se navodi u izvješću, ostvarila pozitivan rezultat u prvom polugodištu 2012. te zabilježila EBITDA isključujući jednokratne stavke u iznosu od 2,45 milijardi kuna. Dobit iz osnovne djelatnosti (bez jednokratnih stavki) iznosi 1,18 milijardi kuna, a 663 milijuna kuna iznosila je neto dobit bez jednokratnih stavki (jednokratne stavke odnose se na umanjenje vrijednosti imovine, rezerviranja, otpremnine i jednokratni prihode).

Na rezultate Croatia Airlinesa utjecala snažna konkurencija

U prvom polugodištu 2012. godine Croatia Airlines ostvario je rast ukupnog prometa i prometnih učinaka. Povećanje naleta u BH od 2%, te smanjenje broja letova od 1% ukazuju na povećanje broja dužih letova u redu letenja. Istovremeno, prevezeno je 848.684 putnika, odnosno 1% više u odnosu na isto razdoblje 2011. godine što je zajedno rezultiralo porastom ostvarenih putničkih kilometara za 7%. Kao rezultat krize broj prevezenih putnika u domaćem prometu je u padu za 5%, dok međunarodni promet ostvaruje porast od 4%. Gubitak Croatia Airlinesa u prvom polugodištu ove godine iznosio je 83,9 milijuna kuna, što je za 16 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su iz financijskog izvještaja Croatia Airlinesa. Ukupni prihodi Croatia Airlinesa u prvih šest ovogodišnjih mjeseci povećani su na godišnjoj razini za 7,7 posto, na 768,7 milijuna kuna, a ukupni rashodi narasli su za 4,8 posto, na 852,6 milijuna kuna. Prvo polugodište obilježio je blaži rast prevezenih putnika i rast prodaje na gotovo svim tržištima, s povećanjem od 13 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kaže se u izvještaju. Broj putnika porastao je za jedan posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Više pročitajte ovdje.

Neto dobit Adris grupe tresnula 8,8 posto

Neto dobit Adris grupe u prvom polugodištu ove godine iznosila je 133,4 milijuna kuna, što je 8,8 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci iz financijskog izvještaja Adris grupe objavljeni na Zagrebačkoj burzi.

Adris u priopćenju o polugodišnjim rezultatima navodi kako je operavitna dobit iznosila 102 milijuna kuna, a dobit prije poreza 210 milijuna kuna, što je 6,5 posto manje nego u prvom lanjskom polugodištu. U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihod Adris grupe iznosio je 1,42 milijardi kuna, što je za 3,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,22 milijardi kuna i u usporedbi s prvim prošlogodišnjim polugodištem veći su za 2,8 posto. U priopćenju Adris grupe kaže se kako analiza rezultata duhanske strateške poslovne jedinice pokazuje da je TDR ostvario jedan posto manju prodaju nego u prvom polugodištu prošle godine. Više pročitajte ovdje.

Gubitak Kutjeva ‘rezultat prirode poslovanja’ i u okvirima je planiranog

Temeljni kapital Kutjeva iznosi 286.321.450,00 kuna, podijeljen na 5.726.429 redovnih dionica koje glase na ime, a nominalna vrijednost dionice iznosi 50,00 kuna. Ukupni prihodi Grupe iznose 171.861 tis. kuna, ukupni rashodi Grupe iznose 174.272 tis. kuna – Gubitak Grupe iznosi 2.411 tis. kuna. Navedeni gubitak je rezultat prirode poslovanja (poljoprivredna proizvodnja i velika proljetna ulaganja) i u okvirima je planiranog.

Veći prihodi Uljanik plovidbe u odnosu na lani

Prihodi od prodaje Uljanik plovidbe pokazuju porast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine dok ukupni poslovni prihodi bilježe pad, budući da u prvom polugodištu 2012. nije ostvaren prihod od državne potpore za gradnju broda, kao što je to bio slučaj u istom razdoblju 2011. godine. Poslovni rashodi kreću se na razini prošlogodišnjih.

Financijski prihodi u prvom polugodištu 2012. godine veći su od financijskih prihoda u istom razdoblju 2011. godine zbog nešto većeg ostvarenog prihoda po osnovi unosa zadržane dobiti ino-podružnice, kao i zbog znatno viših prihoda od kamata po danim kreditima i ostvarenih pozitivnih tečajnih razlika nastalih svođenjem dolarskih kredita na srednji tečaj HNB na kraju obračunskog perioda. Znatno veći rashodi po osnovi negativnih tečajnih razlika te više kamate po primljenim kreditima i komercijalnim zapisima, razlog su ukupno većih financijskih rashoda u razdoblju I-VI 2012. u odnosu na usporedno razdoblje 2011. godine.

Ulaganja u ino-podružnicu United Shipping Services One Inc. svedena su na kunsku protuvrijednost prema srednjem tečaju USD na dan 30.06.12. godine te iznose 73.775.032 USD odnosno 440.602.714 kuna.

RIZ – Odašiljači poslovali s gubitkom od 6,8 milijuna kuna

Gubitak RIZ – Odašiljača u prvoj polovini ove godine iznosio je 6,8 milijuna, kuna što je 2,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te kompanije. Ukupni prihodi RIZ – Odašiljača u prvom polugodištu dosegnuli su 11,6 milijuna kuna, što je 63,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a rashodi su istovremeno pali za 51,8 posto, na 18,4 milijuna kuna. U izvješću se napominje kako su financijski podaci ostvareni prema planu, a zbog vrste proizvodnje nisu usporedivi s istim razdobljem prethodnih godina te da je gubitak posljedica ulaganja u razvoj i proizvodnju koja će biti realizirana u drugoj polovici godine. Tijekom prvog polugodišta obavljena su ulaganja u proizvodnju, a da do kraja godine trebala bi biti realizirana dva veća projekta u Indiji i Koreji, navodi se između ostaloga u izvješću RIZ Odašiljača.

Ravnopravni tek ulaskom u EU

Luka Rijeka će ulaskom Hrvatske u EU napokon imati jednake tržišne uvjete poslovanja kao i najbliža konkurencija. Posljednjih godina luka je tržišnu poziciju gradila u oštroj konkurenciji sjevernojadranskih luka, redom članice EU. Negativni efekti šengenskog režima na riječki pomorski pravac proteklih su godina amortizirani raznim komercijalnim aranžmanima. Tako Uprava na Zagrebačkoj burzi komentira rezultate poslovanja Luke Rijeka u prvoj polovini ove godine. Luka je ostvarila u šest mjeseci 2012. godine 2,2 milijuna tona prometa roba, što je na prošlogodišnjoj razini. Na rezultate kao i na tržišnu neizvjesnost, navodi nadalje Uprava, utječu globalna financijska i ekonomska kriza, a posljednju godinu i politička na strateški važnom bliskoistočnom tržištu. U šest mjeseci 2012. ukupan prihod bio je 92,5 milijuna kuna, što je neusporedivo s prošlogodišnjim u istom razdoblju kad je bio 229,2 milijuna kuna. Lani je, naime, evidentiran financijski prihod od transakcije prodaje udjela povezanog društva Jadranska vrata. Zato je i u šest mjeseci ove godine dobit manja i iznosi 1,9 milijuna kuna za razliku od 139,1 milijun ostvarenih lani u istom razdoblju.

Prihodi Luke Ploče zaronili zbog glavnih kupaca – BiH i Italije

U prvom polugodištu 2012. godini poslovni prihodi Luke Ploče iznose 64,34 milijuna kuna, što je 10,88% manje u odnosu na prethodnu godinu. Pad poslovnih prihoda uzrokovan je padom prometa rasutih tereta u zadnjem tromjesečju zbog teškoća u poslovanju glavnih kupaca u BiH i Italiji, navode iz kompanije.

Tedeschi o rezultatima Atlantica: Opravdali smo investiciju u Drogu Kolinsku

Atlantic Grupa je u prvoj polovici 2012. godine ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 2,34 milijarde kuna, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 6,6 posto. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 24,8 posto na 282,8 milijuna kuna, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila 6,6 milijuna kuna. Rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe u prvom polugodištu pridonijela su sva Strateška poslovna područja, a s dvoznamenkastim stopama rasta najznačajniji su utjecaj imala Strateška poslovna područja Zdravlje i njega (14,6 posto), Kava (12,4 posto) i Delikatesni namazi (12,4 posto).

“Fokusom na sinergijske potencijale i organski rast Atlantic Grupa je u prvoj polovici 2012. godine ostvarila rast prihoda od prodaje i rast operativne dobiti. Iznimno smo zadovoljni rezultatima koji svjedoče o uspješnosti integracijskih aktivnosti tijekom 2011. i u prvoj polovici ove godine te potvrđuju opravdanost investicije u Drogu Kolinsku. Unatoč složenoj makroekonomskoj situaciji, Uprava i djelatnici Atlantic Grupe nastavljaju s usmjerenošću na daljnji rast poslovanja roz aktivno upravljanje brendovima i inovacije, optimizaciju troškova, upravljanje rizicima i ispunjavanje financijskih obaveza, čime je Atlantic Grupa na dobrom putu ostvarenja najavljenih očekivanja za 2012. godinu”, istaknuo je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

Tisak uvećao neto dobit za više od 40 posto

Tisak je u prvom polugodištu ostvario 4,9 milijuna kuna neto dobiti, što je povećanje od 41,4 posto prema istom razdoblju lani, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te tvrtke u većinskom vlasništvu koncerna Agrokor. Istodobno, dobit prije oporezivanja bila je 5,6 milijuna kuna, što je 28,9 posto više.

Ukupni prihodi Tiska u prvih šest mjeseci dosegnuli su 1,53 milijarde kuna i bili su veći su za 6,7 posto. Rast prihoda rezultat je rasta prometa maloprodaje i veleprodaje, najviše zbog rasta prodaje i udjela na tržištu duhana i ostale komercijalne robe, navodi se u komentaru poslovnih rezultata. Prihodi od prodaje ostvareni su u visini od 1,5 milijardi kuna i bili su za 6,6 posto veći. Tisak je u prvom polugodištu zabilježii i 6,6 posto veće rashode, koji su dosegnuli 1,52 milijarde kuna. Na rast rashoda prvenstveno je utjecaja imao porast nabavne vrijednosti trgovačke robe, uzrokovan povećanjem ukupnog prometa, navodi se u komentaru Uprave. Više pročitajte ovdje.

Medika: veći prihodi, manja neto dobit

Tvrtka Medika u prvom je polugodištu ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 8,9 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad za 2 posto, objavila je danas ta tvrtka za trgovanje lijekovima i sanitetskim materijalom.

U prvih je šest mjeseci Medika ostvarila ukupni prihod u iznosu od oko 1,1 milijardu kuna, što je porast za 4,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podatak je iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Istovremeno su ukupni rashodi Medike porasli za 4,5 posto, na 1,09 milijardi kuna. Iz Medike navode kako je grupa Medika u prvih šest mjeseci 2012. godine ostvarila ukupni prihod u iznosu od 1,14 milijarde kuna, što je na godišnjoj razini porast za 5 posto. Ostvarena je neto dobit u iznosu od 10,6 milijuna kuna, ili 4 posto manje nego u istom razdoblju lani, navode iz Medike.

Dalekovod: Smanjili smo dug i vratili profitabilnost

Dalekovod grupa izvijestila je putem Zagrebačke burze o povratku profitabilnosti i pozitivnom poslovanju nakon provedenih mjera restrukturiranja i optimizacije. Dalekovod grupa ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 691 milijun kuna (+ 12% u odnosu na isto razdoblje prošle godine).

Kažu i kako su ostvarili rast internacionalnih prihoda (+ porast sa 44% na 46% u odnosu na isto razdoblje prošle godine). Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 75.5 milijuna kuna (+ 270,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine). Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosi 50.3 milijuna kuna, u istom razdoblju prošle godine ostvaren je negativan EBIT u iznosu 7 milijuna kuna.

Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 16.4 milijuna kuna, u istom razdoblju prošle godine ostvaren je gubitak u iznosu 39.3 milijuna kuna. Došlo je i do smanjenja financijskog duga Grupe za 15 milijuna HRK (- 1,60% u odnosu na 31.12.2011 (izuzevši Sky office/projektno financiranje).

Mlinar povećao dobit

Mlinsko pekarska industrija Mlinar u prvom je polugodištu ostvarila dobit od 749,15 tisuća kuna, što je rast od 24,6 posto prema istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Mlinara u prvoj polovici ove godine iznosili su 135,7 milijuna kuna i povećani su 12,3 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su porasli 15,6 posto, na 132,7 milijuna kuna. Mlinar je povećao i ukupne rashode, za 12,2 posto, na 134,9 milijuna kuna. U pojašnjenju poslovnih rezultata se navodi da je rast prihoda i rashoda rezultat razvoja i investicija u poslovanju maloprodajnog lanca i povećanja obujma poslovanja u segmentu veleprodaje. Mlinar je do 30. lipnja ove godine uložio u investicije 44,3 milijuna kuna i to prvenstveno u preuređenje i otvaranje novih prodajnih mjesta te u novu modernizaciju proizvodnje kruha u Zagrebu, navode iz tvrtke. Napominju i kako je sukladno okruženju likvidnost otežana, a potrebe za novčanim sredstvima održavaju naplatom potraživanja, kroz vlastitu maloprodajnu mrežu i ugovaranjem bankarskih kredita. Tvrtka Mlinar u većinskom je vlasništvu Pekare Kruna iz Osijeka.

Tresnula dobit banke Societe Generale

Francuska banka Societe Generale izvijestila je u srijedu o većem od očekivanja, 42-postotnom padu dobiti u drugom tromjesečju, pod utjecajem jednokratnih otpisa vrijednosti u fondu TCW i ruskoj podružnici Rosbank. Neto dobit Societe Generalea u tome je razdoblju iznosila 433 milijuna eura, znatno ispod procjena analitičara u Reutersovoj anketi, čiji je konsenzus bio 677,9 milijuna. Bančin prihod smanjen je za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 6,27 milijardi eura. Ipak, bio je nešto iznad očekivanja analitičara od 6,13 milijardi. Ta druga po veličini francuska banka realizirala je više od polovine svog plana usmjerenog ka smanjenju zaduženosti i prodaji imovine u korporativnom i investicijskom dijelu poslovanja. Tako se približava prodaja fonda TCW-a, a u banci su uvjereni i da će do kraja 2013. uspjeti postići stopu adekvatnosti kapitala u rasponu od 9 i 9,5 posto, u skladu s novim pravilima Basela III.

Komentari (1)
Pogledajte sve

a gdje je NEXE ?

New Report

Close