Polančec: bez detalja o izgubljenoj arbitraži do rješavanja spora s Hypo Grupom

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2008. u 14:45

“U kontaktu smo s Hypo-om i tražimo načine mirnog rješenja i završetka postupka po obje arbitraže. Taj proces traje, pregovori su u konstruktivnoj atmosferi i nadam se da ćemo priču završiti nekakvom nagodbom”, kazao je Polančec

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec potvrdio je danas da je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) krajem prošle godine izgubila spor s austrijska Hypo Group Alpe-Adria zbog nepravilnosti prilikom kupnje udjela u Slavonskoj banci, ali o iznosu odštete nije htio govoriti, jer se vodi i drugi arbitražni postupak, te pregovori s tom bankom. “U kontaktu smo s Hypo-om i tražimo načine mirnog rješenja i završetka postupka po obje arbitraže. Taj proces traje, pregovori su u konstruktivnoj atmosferi i nadam se da ćemo priču završiti nekakvom nagodbom”, kazao je Polančec na konferenciji za novinare.
Teško je procijeniti kada će taj proces biti gotov, rekao je, dodajući da DAB potvrđivanjem spornih financijskih izvješća nije učinio ništa što nije utemeljeno na zakonu, te da je prvi postupak završen . Hypo Grupa je prvi arbitražni postupak pred Arbitražnim sudom u Londonu, koji je za rješavanje spora bio nadležan sukladno kupoprodajnom ugovoru, pokrenuo 2003. godine, nakon što je ondašnja Uprava DAB-a odbila prijedlog Hypo-a iz 2002. o nagodbi mirnim putem. Zbog činjenica da je Slavonska banka i njen menadžment izrađivao ta izvješća, DAB je pokrenuo drugu arbitražu zbog tzv. “regresnog potraživanja”, odnosno da bi, ako izgubi prvi spor, mogao potraživati barem dio sredstava od Banke. Polančec je kazao da se 2006. pokušalo pregovarati s Hypo bankom i tražiti kompromisno rješenje. “To kompromisno rješenje nismo na kraju našli i nismo se uspjeli dogovoriti, prvenstveno jer su nas u procesu pregovora naši revizori, tvrtka KPMG, ali i naši pravni savjetnici, kako domaći tako i strani, uvjeravali da ćemo mi ovu arbitražu dobiti, da u arbitraži jako dobro stojimo, odnosno da su šanse da izgubimo jako male”, kazao je Polanečec. Dodao je da su shodno tome pregovori prekinuti, ponajprije jer se radilo o velikoj razlici u mišljenju Hypo-a i DAB-ovih savjetnika o tome na kojoj razini bi se eventualna nagodba trebala dogoditi. Polančec nije želio danas govoriti o novčanim iznosima, a na upit da li je iznos odštete konačan ili raste, odgovorio je da na obveze koje se ne podmire u određenom idu kamate. Na pitanje da li će odšteta Hypo-u ipak biti isplaćena, potpredsjednik Vlade je ponovio da je “proces mirenja u tijeku i ide u dobrom smjeru”. “I dok ide u tako dobrom smjeru detalje o tome kako pregovaramo i što su naše pregovaračke pozicije, a što pozicije druge strane nije uputno i profesionalno iznositi”, kazao je Polančec.
(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close