Počinje naplata nacionalnog roaminga u BiH

Autor: Igor Prstec , 12. lipanj 2007. u 11:15

Novom odlukom RAK-a će tri mobilna operatera početi naplaćivati uslugu nacionalnog roaminga

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) donijela je Odluku o načinu pružanja usluga mobilne telefonije između GSM operatera u BiH, prenosi Bljesak.info. Kako ističu iz RAK-a, korisnici usluga mobilne telefonije u BiH mogu koristiti usluge svog operatera gotovo na cijelom području BiH. Međutim, spomenutom odlukom je predviđeno da u slučajevima kada mreža vlastitog operatora nije dovoljnog kvaliteta da pruži uslugu, korisnici mogu koristiti mrežu drugog operatora uz plaćanje te usluge po posebnoj cijeni. Prema riječima Zorana Bakule, člana Uprave i izvršnog direktora mobilne mreže HT Mostar, i do sada je postojao nacionalni roaming u BiH između tri telekom operatora no ta se usluga nije naplaćivala. Nova odluka RAK-a znači da nacionalni roaming ostaje, ali sada na komercijalnoj osnovi.
Agencija je također donijela i Odluku o mjerenju kvalitete GSM usluga, kojom su propisani elementi kvalitete, te dinamika i metodologija mjerenja. Ova će se usluga naplaćivati od 1. kolovoza ove godine.
Dakle, u vrijeme kada Europska unija vrši pritisak na smanjivanje cijene roaminga mobilnih operatera želeći iskorijeniti njihove ekstra profite, BiH uvodi plaćanje roaminga na nacionalnoj razini. Koliko će komercijalni roaming povećati telefonske račune građana BiH ostaje za vidjeti jer se novi cjenici tek spremaju objaviti.

Komentirajte prvi

New Report

Close