Počelo ročište na kojem će se izreći presuda generalima

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2011. u 11:15

Sud je ranije najavio da će sudnica biti rezervirana gotovo tri sata za izricanje presude

Na Haaškom sudu nešto iza 11 sati započelo je ročište na kojem će sudsko vijeće izreći presudu trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.

“Sudsko vijeće danas zasjeda kako bi izreklo presudu u predmetu tužitelj protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača. Vijeće će iznijeti sažetak svojih zaključaka”, kazao je otvarajući ročište predsjednik sudskog vijeća Alphons Orie. Sud je ranije najavio da će sudnica I biti rezervirana gotovo tri sata za izricanje presude. U sudskom vijeću su uz Nizozemca Orija i Latvijac Uldis Kinis i Elisabeth Gwaunza iz Zimbabvea.

U sudnici su uz trojica generala i njihovi braniteljski timovi prevođeni Lukom Mišetićem, Gregorijem Kehoom i Payamom Akhavanom za generala Gotovinu, Steven Kay i Gillian Higgins za generala Čermaka i Goran Mikuličić i Tomislav Kuzmanović za generala Markača, a na suprotnoj strani sudnice tužiteljski tim na čelu s Alanom Tiegerom. Ročište u Haagu prate brojne novinarske ekipe, a u sudskoj galeriji su i članovi obitelji i prijatelji trojice generala.

Pred izricanje presude branitelji su kazali za Hinu kako trojica generala presudu dočekuju mirno i optimistično. “General Gotovina je smiren, optimističan kao i svi mi i očekuje oslobađajuću presudu”, kazao je odvjetnik Luka Mišetić. “General Markač je stabilan i nije previše uzbuđen”, rekao je Mikuličić dodajući da je jasno da je dan izricanja presude veliki stres.

“Čermak očekuje da će presuda pokazati kakva je njegova uloga bila kao i da nije kazneno odgovoran”, kazala je zagrebačka odvjetnica Jadranka Sloković koja ga je s Čedom Prodanovićem zastupala do polovice 2007. kada je isključena iz predmeta zbog mogućnosti da njihov drugi klijent Rahim Ademi bude izveden kao svjedok u tom predmetu. Čermak je nakon toga angažirao britanskog odvjetnika Stevena Kaya koji izbjegava kontakte s medijima.

Tužitelji su u završnim riječima u kolovozu lani tražili da se trojicu generala proglasi krivima i generala Gotovinu osudi na 27, generala Markača na 23 i generala Čermaka na 17 godina, a branitelji su u završnim riječima pozvali sudsko vijeće da njihove branjenike oslobodi svake krivnje jer im tužitelji nisu dokazali odgovornost ni za jednu točku optužnice.

Haaško tužiteljstvo optužilo je trojicu hrvatskih generala u devet točaka optužnice po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene progonom, ubojstvom, nehumanim djelima i okrutnim postupanjem, deportacijom i prisilnim premještanjem, pljačkanjem javne ili privatne imovine i bezobzirnim razaranjem počinjenim tijekom i nakon Oluje.

(Hina/pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

poćelo i završilo (sad se to zove prvo poluvrijeme)
od sveg što sam mogao razumiti i svatiti u tom beskrajnom i besramnom politikanstvu je
da je jako bolno bezrezervno i iskreno ljubiti svoj dom svoj narod, ono što jesi kao i ljubiti i vjerovati u one koji te vode
naspram iskorištavanja sveg tog za svoju korist i blagostanje
pre emotivno sam vezan za sve to skupa osobno svjedoćio svemu tom da bih mogao tako lako prihvatiti i razumiti …..

http://www.youtube.com/watch?v=qYhmjxO7-rc&feature=channel_video_title

New Report

Close