Ove godine 13 HRT-ovih zaposlenika primit će nagrade od 23.100 kn

Autor: Branka Suvajac , 23. svibanj 2012. u 17:25

Pitanje plaća na Hrvatskoj radio televiziji u medijima je po tko zna koji put potegnuto početkom ovog tjedna. Na adresu naše redakcije stigao je tako demanti HRT-a u kojem tendencioznim i uvredljivim “za sve radnike HRT-a” nazivaju tekst objavljen u Večernjem listu, a u kojem se tvrdi kako na Prisavlju možete zaraditi punu plaću čak i za dva dolaska na posao tjedno.

Večernji list je, podsjetimo, objavio kako se na HRT-u puna plaća isplaćuje i za dva dolaska na posao tjedno, a za 40 godina staža isplaćuje se jubilarna nagrada od 27.000 kuna. List je također objavio i kako je tvrtka u prva tri mjeseca ove godine izdvojila 113,3 milijuna kuna za troškove radnika (što iznosi 37,2 posto ukupnih rashoda).

“U tekstu također stoji i kako prosječna neto plaća iznosi otprilike 7.800 kuna, što je netočno – prosječna plaća iznosi 6.589,00 kuna neto, što je osnovica za obračun jubilarnih nagrada za 2012. godinu”, poručuju iz HRT-ova Odjela za odnose s javnošću. Ističu u demantiju i kako “60 posto od 3.389 zaposlenika HRT-a ima prosječnu neto plaću manju od prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj koja iznosi 5.499 kuna”. Također, broj zaposlenika na HRT-u ima, kažu, tendenciju smanjenja, pa ih je tako od 2009. do danas manje za 132.

Neistinitim na HRT-u ocjenjuju i podatak da se “za 40 godina staža isplaćuje jubilarna nagrada od 27.000 kuna“. ”Najveći iznos koji će biti realiziran za jubilarne nagrade u 2012. g. (40 godina radnog staža na HRT-u) iznosi 23.100 kn a ne 27.000. Taj će iznos dobiti 13 zaposlenih na HRT-u”, stoji u demantiju.

Što točno radi Denis Latin?

Tportal je danas objavio kako se nakon gotovo godine i pol dana prisilnog nerada, početkom lipnja na velika vrata vraća Denis Latin – angažiran je na projektu sadržajnog i vizualnog redizajna HTV-ovog središnjeg Dnevnika. Prvo emitiranje zakazano je za 9. lipnja, na dan početka Europskog prvenstva u nogometu.

Iz HRT-a je portalu Poslovni.hr potvrđeno da je Latin angažiran na projektu redizajna Dnevnika, no da to nikako ne znači da postaje “šef Dnevnika”, kako su to neki mediji interpretirali, nego da je angažiran da svojim idejema pridonese projektu, dok će urednici i voditelji Dnevnika ostati isti.

Latin je tijekom dvije i pol godine, za vrijeme kojih je njegova emisija “Latinica” iz političkih razloga bila ukinuta, možda bio žrtva prisilnog nerada, ali ne i neplaćenog. S obzirom da je čitavo to vrijeme primao plaću od HRT-a, zanimalo nas je što je Latin točno radio na HRT-u. Odgovoreno nam je kako je zaposlen na mjestu komentatora u Informativnom programu HTV-a. Kolika mu je za to vrijeme bila plaća, na HRT-u nam nisu željeli reći pozivajući se na praksu prema kojoj takve informacije ne komuniciraju prema javnosti.

Kupili satove od Jarnjakova sina za 825.000 kuna

Javnost je nedavno zaprepastilo i priznanje HTV-a da je 2006. nabavljeno 3.270 muških satova, 2.270 ženskih te 300 satova sa specifikacijom ‘kvalitetni’ od tvrtke pod nazivom Lotos trgovina. Za nabavku tih satova utrošeno je 825.000 kuna. Bilo je to za vrijeme mandata glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića, a satovi su, kako je Poslovni.hr neslužbeno doznao, nabavljeni kao poklon umirovljenim djelatnicima, kao i aktivno zaposlenima na HRT-u. Lotos trgovina već se spominjala u medijima među tvrtkama povezanima s vrhom HDZ-a, a koje su na poslovima s državom od 2004. uprihodovale ukupno 6,4 milijarde kuna. Vlasnik tvrtke je Igor Jarnjak, sin Ivana Jarnjaka.

Komentari (4)
Pogledajte sve

kako boli kad svoj rad i plaću za taj rad u privatnoj firmi usporedim sa ovim neradnicima

uzmite samo primjer toga Kostadinova, što on radi cijele godine osim te Eurovizije i koliko ima takvih za plaće po par tisuća eura. Zanima da li je i Latin ovih godinu i pol uredno dobivao plaću. Jednostavno za ne povjerovati. Sve to treba razjuriti, ioanko imamo dosta televizija i radija i sve treba prepustiti tržištu.

čovječe , ja se svaki dan se više puta šokiram kad vidim za koji k… neki ljudi primaju plaću … nemoš vjerovat, šetuckaju se čitav dan, premeću neke papire, daju ponude koje moš skinit sa interneta itd itd

koja debilana

Lopovi na državnim jaslama. Dok drugi rade za crkavicu oni kupuju satove i djele jubilarne. I to sva na državni (naš) trošak
koji moramo po zakonu platiti. Sramota.

New Report

Close