Otkazani letovi iz Hrvatske prema sjevernoj i zapadnoj Europi

Današnji letovi zrakoplova iz Hrvatske prema zapadnoj i sjevernoj Europi otkazani su zbog zatvorenosti tamošnjih aerodroma zbog oblaka pepela koji se širi iz vulkana na Islandu, doznaje se iz hrvatskih zračnih luka.

Otkazani su letovi iz Zagreba prema Parizu, Frankfurtu, Londonu, Bruxellesu, Kopenhagenu i Amsterdamu, a redovno se prometuje prema Zuerichu, Beču i Budimpešti, kaže glasnogovornica Zračne luke Zagreb Lidija Sapković Martinek. I letovi iz Splita u skandinavske zemlje, Englesku i dio Njemačke su otkazani. Tako su odgođeni jutrošnji letovi u Pariz i Lille, a putnici koji su trebali putovati u Lille smješteni su u hotel. Jutros su odgođeni i letovi iz Dubrovnika u Frankfurt, Lille i Lyon, dok je obavljen let u Beč.

Zračni promet i dalje je paraliziran na sjeveru i sjeverozapadu Europe zbog pepela koji izbacuje vulkan na Islandu, što je u četvrtak izazvalo zatvaranje zračnog prostora Irske, Velike Britanije, Danske, Švedske, Nizozemske i Belgije, a promet je poremećen i u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Vulkanski pepeo česta je pojava u sutropskim predjelima, a u Europi se prvi put pojavila u znatnijem obimu. Pepeo je opasan jer u doticaju s vlagom može stvoriti cementnu masu koja može blokirati motore zrakoplova.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!