Oprezno trgovanje na najvećim europskim burzama

Autor: Marko Mršić , 31. ožujak 2011. u 17:45

Europski burzovni indeksi danas su bili pod pritiskom oprezne trgovine pred objavu rezultata provjere otpornosti irskog bankovnog sustava na veće potrese na tržištima.

Ulagači će s velikom pozornošću pratiti rezultate stres-testova u irskom bankovnom sektoru, a sudeći prema medijskim napisima vlada u Dublinu sprema se također najaviti radikalno restrukturiranje čitavog sektora. U takvom ozračju europski bankovni sektor ponovno se našao pod pritiskom, s prosječnim gubitkom od 0,7 posto na cijeni dionica njegovih pripadnika. Dionicama Bank of Ireland i Allied Irish Banks privremeno je obustavljena trgovina, uoči objave rezultata testova kojima su podvrgnute i niza priopćenja pojedinačnih banaka.

Privremeno je obustavljena još dan ranije i trgovina dionicama banke Irish Life & Permanent, nakon što je u medijima objavljeno da bi je stres-test mogao gurnuti u ruke države. Od gubitnika u tome sektoru isticali su se KBC Groep, s obzirom na izloženost irskim zajmovima. Dionice su mu stoga pojeftinile 3,7 posto, a pridružila im se i Credit Agricole, s padom cijena dionica od 1,5 posto.

Pritisaka nije bio pošteđen ni sektor maloprodajnih lanaca, u kojem su u prosjeku dionice izgubile na vrijednosti jedan posto. Najveći gubitnik bio je švedski brend Hennes & Mauritz, s padom cijena dionica od 4,2 posto zbog slabije od očekivane dobiti u prvom tromjesečju, koje je završilo 28. veljače.

S druge strane, bilo je i dobitnika, i to u sektoru organizacije putovanja. Najveći dobitnik bila je pritom dionica najvećeg europskog turoperatora TUI Travela, ojačavši 1,5 posto nakon što je izvijestio o boljem ljetnom bukingu u usporedbi s prošlom godinom na svim ključnim tržištima.

Pred sam kraj današnjeg trgovanja londonski je indeks FTSE 100 u plusu 0,22 posto, frankfurtski se DAX povećao 0,09, a pariški je CAC 40 u minusu 0,28 posto. Na Wall Streetu indeks Dow Jones trenutno je u zelenom 0,58 posto, dok Nasdaq i S&P 500 bilježe minimalne promjene.

Komentirajte prvi

New Report

Close