Od sada postoji adresa na koju možete slati pritužbe na medije

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2011. u 14:30

Od 1. siječnja čitatelji, gledatelji i slušatelji svih relevantnih medija u Hrvatskoj svoju pritužbu na rad novinara i medija mogu slati novoosnovanom Vijeću za medije. Sastavljeno od predstavnika novinara i nakladnika, ovo samoregulatorno tijelo vodit će se profesionalnim i etičkim standardima s ciljem unapređivanja kvalitete i vjerodostojnosti struke te zaštite slobode informiranja.

Konkretno, provjeravat će pritužbe te u opravdanim slučajevima upozoriti, izraziti nesuglasnost pa i izreći i ukor, a članice su dužne objaviti odluke Vijeća u svojim medijima. Vijeće će ukazivati na narušavanje publicističkih načela, zalagati se za neometan pristup izvorima informacija i suprotstaviti se tendencijama koje bi mogle ugroziti slobodu informacije, organizirati samoregulaciju na području uredničke zaštite podataka uključujući preventivnu zaštitu podataka kao i nadzor na zahtjev, te brinuti o medijskom zakonodavstvu.Tako će preuzeti i dio slučajeva koji su inače završavali na sudu.

Predsjednica je Vijeća Sanja Mikleušević Pavić s HTV-a, a potpredsjednik Boris Trupčević iz Udruge novinskih izdavača. Kroz članice je zastupljeno više od 90 posto medijskog prostora, jer to su, osim HND-a i Udruge novinskih nakladnika, i Hrvatska udruga radija i novina (HURIN), Nacionalna udruga televizija (NUT), HRT, Nova tv, RTL, Udruga privatnih televizija i Udruga internetskih portala.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close