Njemačka usporava prijelaz na zelenu energiju jer brzo širenje previše košta

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2012. u 09:05

Njemačka će možda morati usporiti svoj planirani prijelaz na zelenu energiju, rekao je ministar okoliša Peter Altmaier u utorak nastojeći otkloniti zabrinutosti da će potrošači morati podnijeti glavninu golemih troškova prijelaza s nuklearne energije.

Godinu dana prije izbora strahovi od povećanja računa za struju u najvećem europskom gospodarstvu postali su jedna od glavnih briga vlade desnog centra kancelarke Angele Merkel koja ima ambiciozne planove zamjene nuklearne energiju obnovljivom.

Energija u Njemačkoj već u udjelu od 25 posto dolazi iz “zelenih” izvora te stručnjaci ocjenjuju da je Njemačka već uvelike na putu ostvariti svoj cilj da 2020. proizvodi 35 posto takve energije.

“Ako budemo nastavili ovako imat ćemo 40 ili 45 posto naše energije iz obnovljivih izvora do 2020. umjesto 35 posto”, rekao je Altmaier na konferenciji o energiji iz obnovljivih izvora.

Iako je brzo širenje dobro, istaknuo je njemački ministar, “što je brže širenje zelene energije to ona više košta”. Ranije je Altmaier rekao da bi prijelaz na na zelene izvore mogao na kraju dovesti do viška energije u Njemačkoj koju bi se moralo reducirati.

Njemačka ispostava švedske energetske kompanije Vattenfall u ponedjeljak je objavila da bi potrošači na kraju do 2020. mogli plaćati 30 posto veću cijenu kako bi se financirao prijelaz koji će tražiti ulaganja od oko 150 milijardi eura.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close