Nesuđeni svekar Lady Diane pred vratima Splita

Autor: Ozren Podnar, VLM , 24. srpanj 2011. u 21:30

Debitant u europskim kupovima, RNK Split, imao je nesreću da u pretkolu Europske lige izvuče londonski Fulham, čiji je vlasnik glasoviti, svim mastima premazani egipatski biznismen, Mohamed Al Fayed.

Otac Dodija Al Fajeda, ljubavnika Lady Diane, koji je s princezom poginuo u Parizu 1997., u svijetu je biznisa najpoznatiji kao dugogodišnji vlasnik pariškog Hotela Ritz i robnih kuća Harrods. Ove potonje je nakon četvrt stoljeća vlasništva prodao katarskoj vladajućoj obitelji, no Fulhama se neće odreći. Njegova privrženost nogometu ostaje neupitna, kao što je naglasio proljetos opovrgnuvši špekulacije o izlasku iz kluba.

Iako je Fulham 2010. zabilježio gubitak od 20 milijuna eura, 79-godišnji Al Fajed se ne namjerava lišiti svoje omiljene igračke, koju je kupio prije četrnaest godina. Ironično, klupski financijski rezultati su se pogoršali unatoč sportskim uspjesima i povećanim prihodima. Prošle je godine njegov klub ostvario najveći uspjeh u povijesti plasmanom u finale Europske lige, u kojemu je poražen od Atletica s 1:2, zahvaljujući čemu je zaradio 14,5 milijuna eura više no prethodne godine. No, gubitak je porastao za 12 milijuna eura zbog povećanih plaća i nagrada igračima i treneru Royu Hodgsonu.

Al Fayed, koji je u Fulham uložio 200 milijuna eura da bi ga uveo u Premiership i zadržao tamo deset uzastopnih sezona, tvrdi da je još uvijek jednako strastveno posvećen klubu kao i onog dana kad je preuzeo vlast na Craven Cottageu.

“Oćito je da sam i dalje odlučan pribavljati sredstva za postizanje rezultata na terenu i izvan njega. Nastavak Fulhamovih uspjeha i osiguravanje njegove buduće financijske samostalnosti moji su prioriteti”, rekao je britanskom tisku.

Rodom Egipćanin iz Aleksandrije, Al Fayed je kontroverzna ličnost, koja se Britancima popela na glavu višekratnim neuspješnim pokušajima dokazivanja da je njegov sin zajedno s Lady Di ubijen u sklopu zavjere britanskog establišmenta.

Na Otoku ga pamte i po skandalu s plaćanjem dvojici zastupnika da u Parlamentu, tobože spontano, postavljaju pitanja ministrima vezana za Al Fayedove poslovne interese. Možda je ta nepodopština kriva što mu vlasti ustrajno odbijaju odobriti britansko državljanstvo.

Al Fayed, koji je star između 79 i 82 godine, kao dječak je prodavao boce Coca Cole i šivaće mašine Singer, da bi bogatstvo stekao u trgovini namještajem i naftom, osobito na relaciji Dubai-Haiti u vrijeme diktature Francoisa Duvaliera, alias Pape Doca.

Nakon što se u svibnju 2010. riješio Harrodsa za 1,73 milijarde eura “da bi više vremena provodio s djecom i unucima”, pozabavio se zamišlju o kupnji filmskih studija Pinewood Studios, u kojima su između ostalih snimljeni filmovi iz serije o Jamesu Bondu. Po njegovom su mišljenju ti studiji “velik spomenik britanske kulture”, a iza želje za jačim povezivanjem s filmskom industrijom možda se krije i nostalgija. Pokojni je Dodi 1981. producirao film Vatrene kočije, koji je osvojio Oscara za najbolji film.

Jacksonov kip rasrdio fanove

Dok navijače Fulhama ne smeta njegova ljubav prema filmu, imaju ponešto protiv obožavanja Michaela Jacksona. Al Fayed je nedavno došao na bizarnu ideju da pred ulaz u stadion Craven Cottage podigne spomenik pokojnom pjevaču. Spomenik se ni po čemu ne uklapa u okruženje, ne samo zato što je ispao kičasto, već i zato što Jacko nije imao osobite veze s nogometom. No, prigovori nisu omeli klupskog vlasnika. Navijačima je odgovorio da je Jackson bio velik umjetnik i da će spomenik ostati na svom mjestu, a da oni kojima se ne sviđa mogu ostati kod kuće i gledati utakmice na televiziji.

Komentirajte prvi

New Report

Close