Nestanak žita iz Đakovštine: ‘Htjeli su spasiti tvrtku, zato su mljeli tuđe žito’

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2012. u 15:10

Optuženi Paško Gašpar, rukovoditelj skladišta Ivan Vuksanović, tehnolozi Željko Perić i Marijan Bakula, Martin Župan te gospodarska inspektorica Ana Lasić ne smatraju se krivima

Mlinsko pekarski div Đakovština d. d. zapao je u probleme zbog prevelikog broja zaposlenika. Bilo ih je 520, a za taj opseg poslova trebalo je tek oko 200 djelatnika. Stav je to obrane bivšeg člana uprave posrnule tvrtke Paška Gašpara, jednog od sedmero kojima je danas u Osijeku počelo suđenje u aferi Đakovština.

– Pokojni direktor Mijo Matić nije htio da toliko ljudi ostane bez posla pa je pokušao s državom dogovoriti da tvrtka nastavi raditi i ne ode u stečaj. Osnovni problem bio je taj što nije uspio naći novac za nastavak proizvodnje. Zato se mljelo žito koje nije bilo njegovo, smatrajući da će država to, kao i prvi put, nadoknaditi – kazao je Gašparov branitelj Marko Dumančić. Država je, objasnio je, ranije svoja potraživanja pretvorila u 36 posto udjela.

– Bilo je govora o tome da i ovo potraživanje država pretvori u svoje udjele. On je samo htio spasiti ljude i zapao je u probleme – rekao je Dumančić.

Uz Gašpara, optuženi su i rukovoditelj skladišta Ivan Vuksanović te tehnolozi Željko Perić i Marijan Bakula, zatim Martin Župan, gospodarska inspektorica Ana Lasić te sama Đakovština d. d. Ne smatraju se krivima. Za Đakovštinu je, pak, u međuvremenu okončan stečaj i prestala je postojati, što je isto kao da se sudi mrtvom čovjeku. Iako je stoga zatraženo od Državnog odvjetništva da odustane od optužbe protiv nje, ono je ostalo pri svome.

Prema optužnici, Gašpar je od Vuksanovića tražio da se žitarice i uljarice iz strateških robnih rezervi te u vlasništvu kooperanata samelju i prodaju na tržištu. S tako pribavljenih 55,7 milijuna kuna plaćali su obveze tvrtke. Kako bi prikrili manjak od tisuću tona žita, Perić je, tereti se, kao predsjednik inventurne komisije u prosincu 2009. napisao da se u skladištima nalaze dvije tisuće tona pšenice. Ostali su optuženici njegove navode potvrdili svojim potpisima. Inspektorica Lasić lažno je, stoji u optužnici, navela da je obavila kontrolu i zapisnik dostavila Ravnateljstvu za robne zalihe.

Ukupna potraživanja svih vjerovnika Đakovštine iznosila su gotovo 547 milijuna kuna.

– Imovina tvrtke prodana je za oko 170 milijuna kuna i iz nje smo namirili dio vjerovnika – posvjedočio je stečajni upravitelj Perica Mitrović. O tome koga smatra krivim za propast Đakovštine, nije nakon rasprave želio govoriti.

– Iz mog iskustva u stečajevima, objektivni je krivac onaj koji na vrijeme ne pokrene stečaj pa se dopusti da društvo kao i Đakovština ima 700 milijuna kuna duga i kroz to poslovanje u blokadi dođe do ovakvih situacija – mišljenja je Mitrović.

>> Radnici od Vlade traže naknadu zbog brisanja dionica Đakovštine

(Agencija VLM)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Krađom do spasa. Još da povjerujemo?

zito iz silosa đakovština sve je prevezeno u silos u viinkovce kod todorića to znaju svi živi iz te županije

New Report

Close