‘Ne želimo živjeti u getu. Postoje i drugi načini da jug Hrvatske ne bude izoliran’

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2012. u 15:30

Načelnik općine Neum Živko Matuško oštro se u srijedu usprotivio inicijativi da se izgradi zaštićeni cestovni koridor na dijelu te općine u BiH o kojemu su nedavno razgovarali ministri prometa Bosne i Hercegovine i Hrvatske Damir Hadžić i Siniša Hajdaš Dončić ocijenjujući da bi se Neum na taj način getoizirao i izolirao.

U priopćenju iz ureda neumskog načelnika, poslanom medijima, dogovor po kojemu bi se u neumskom zaleđu izgradio koridor dužine 5,5 kilometara koji bi u potpunosti bio zatvoren, bez mogućnosti odvajanja, ograđen žicom, uz senzore i videonadzor, nazvao je ‘jezovitim’. “Energično se protivimo izgradnji spomenutog cestovnog pravca koji bi dijelio područje općine Neum na dva dijela na najvitalnijem dijelu njenog zaleđa. Ne želimo živjeti u getu. Postoje i drugi načini da jug Hrvatske ne bude prometno izoliran”, istaknuo je načelnik Neuma Živko Matuško.

Dodao je kako se ne protivi izgradnji autoceste te je optužio vlasti BiH za neodgovoran odnos prema Neumu. “Ne želimo da se s našim teritorijem trguje i da se dovodi u kontekst izgradnja cestovnog koridora s rješavanjem graničnog spora na našem području s pitanjem vrha poluotoka Kleka, te Velikog i Malog školja”, dodao je Matuško. Pri tome je naveo da općinu Neum zanima razvijanje dobre suradnje sa susjednim općinama Dubrovnikom i Metkovićem. Pozvao je i političke predstavnike Hrvata u BiH da zaštite Neum i njegove stanovnike kako ih budući putni pravci ne bi “podijelili i getoizirali”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close