Nastavi li se ovakva proizvodnja mesa, za 40 godina ostajemo bez vode

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2012. u 09:15

Stanovnici cijeloga svijeta uskoro bi mogli uskoro postati vegetarijanci, a rok za promjenu prehrambenih navika je četrdeset godina, kako bi se spriječila katastrofalna nestašica vode koja nam prijeti, prema mišljenju znanstvenika i svjetskih nevladinih udruga, piše Večernji list.

Održiv sustav moguć je upravo kroz vegetarijansku prehranu jer svijet samo za proizvodnju mesa potroši od pet do deset puta više vode nego što se ona utroši u proizvodnji biljnih proizvoda. U prilog ozbiljnom upozorenju o nestašici hrane, plasiranog neposredno prije godišnje svjetske konferencije o vodama koja će se održati u Stockholmu, ne ide činjenica kako se čak trećina obradive zemlje u svijetu koristi upravo za uzgoj žitarica kojima se prehranjuje stoka, dok su cijene kukuruza i pšenice na međunarodnim tržištima porasle gotovo 50 posto.

“Ako se u zapadnim zemljama nastave sadašnji trendovi i sadašnji način prehrane, do 2050., kada se na zemlji očekuje devet milijardi ljudi, nedostajat će vode za proizvodnju hrane”, upozorio je Malik Falkenmark s Međunarodnog instituta za vodu u Stockholmu.

Britanski The Guardian prenosi da se oko 70 posto raspoložive vode na zemlji koristi upravo u poljoprivredi, a veća proizvodnja hrane, koja će biti potrebna da se nahrane nove dvije milijarde ljudi, ‘pritisnut’ će već ugrožene izvore vode i obradive površine. Prema izračunima Ujedinjenih naroda, proizvodnju hrane trebat će povećati za još 70 posto, i to do sredine stoljeća, a unatoč činjenici da proizvodnja hrane po glavi stanovnika raste, pothranjeno je dvije milijarde ljudi, dok ih je gladno oko devet stotina milijuna. Znanstvenici osim globalnog vegetarijanstva predlažu i druge moguće opcije koje bi osigurale hranu rastućem stanovništvu – smanjenje otpada i pojačanu trgovinu između zemalja s viškom i manjkom hrane.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close