Ministar Mrsić reže beneficirani radni staž

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2012. u 09:35

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić vodi veliki projekt rezanja beneficiranog radnog staža, piše Večernji list.

Taj privilegij u Hrvatskoj imaju čak 84 kategorije, a godišnje poslodavce stoji više od 600 milijuna kuna. Budući da je u najvećoj mjeri poslodavac država, troškove za privilegij ranijeg odlaska u mirovinu zaprvao pada na leđa poreznih obveznika. U Hrvatskoj se beneficirani staž plaća policajcima, vojsci, carinicima, pomorcim, balerinama, pravosudnim policajcima, ali i opernim pjevačima, plesačima u foklornim ansamblima te brojnim drugim zanimanjima.

Primjerice, u MUP-u tu povlasticu uživaju svi policajci bez iznimke (a u sustavu ih ima nešto više od 21 tisuće) i za nju se svaki mjesec iz proračuna izdvaja 15,5 milijuna kuna, navodi Večernjak. U MUP-u se upravo radi revizija prava na raniji odlazak u mirovinu. Inače, u MUP-u pravo beneficirani radni staž, osim policajaca koji u sklopu posla riskiraju život, imaju i predavači na Policijskoj akademiji te službenici koji obavljaju uredske poslove.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo rezi…I ukidajte sva ostala “prava” poput bozicnica i uskrsnica u javnom sektoru…

New Report

Close