Milanović za Spiegel: Bolje je pripadati klubu nego stajati sam

Hrvatska želi ući u Europsku uniju, bez obzira na trenutačnu krizu u Uniji, a upravo je sada trenutak kada je bolje pripadati klubu nego stajati sam, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović u razgovoru za njemački tjednik Der Spiegel.

Njemački list razgovor je objavio u ponedjeljak pred sastanak Milanovića s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Naš korak ne možete kratkoročno gledati kroz prizmu sadašnjosti. Upravo je sada bolje pripadati klubu, nego stajati sam - čak i ako taj klub u ovom trenutku možda ima probleme. Ulazak od nas traži ispunjavanje visokih standarda u području gospodarstva i politike”, rekao je hrvatski premijer odgovarajući na pitanje isplati li se Hrvatskoj u ovom trenutku ući u Europsku uniju. Upitan o tome hoće li Hrvatska slijediti savjet gradonačelnika londonskog Citya Borisa Johnsona koji je Hrvatskoj poručio da odustane od uvođenja eura, Milanović je rekao da zasada ne zna kada će Hrvatska uvesti euro, dodajući da nije siguran da bi većina Hrvata u ovom trenutku, kada bi se kojim slučajem organizirao referendum o tom pitanju, glasala za uvođenje eura.

Predsjednik hrvatske vlade odgovarao je i na pitanje o tome što misli o načinu na koji se EU suočava s krizom u euro-zoni, te kazao da je Europska unija “priča o uspjehu”.

“Ja sam se rodio u Jugoslaviji, multietničkoj zemlji, u kojoj je postojala strukturalna pomoć za siromašnije regije. Usprkos toga, gospodarske razlike između Kosova i Slovenije uvijek su ostale velike. S europskim stabilizacijskim mehanizmom i fiskalnim paktom, Europa se dobro postavila prema krizi. Smatram također da Europska središnja banka radi dobar posao”, rekao je Milanović.

Upitan o tome kako Hrvati vide Angelu Merkel, najmoćniju ženu Europe, koja je prema mišljenju njemačkog novinara u nekim zemljama EU-a postala omražena, Milanović je kazao: “Mi se ne bojimo kancelarke. (…)Njemačka je za nas uzor, njemačka racionalnost, marljivost…”

Milanović je također ocijenio da ulazak Hrvatske u EU ima više prednosti nego mana. “U deset godina dobit ćemo dvostruko više novac od Bruxellesa nego što ćemo uplatiti. Imat ćemo čitavu jednu generaciju vremena da uhvatimo korak s ostatkom Europe,” dodao je. Upitan što misli je li Bruxelles bio stroži prema Hrvatskoj zbog toga što je prerano u članstvo primo Rumunjsku i Bugarsku, hrvatski je premijer kazao kako “ne bi rekao da je Hrvatska kažnjenja” zbog tih dviju zemalja.

“Mi Hrvati patili smo od prevelike količine povijesti tijekom prošlog stoljeća. Naravno, kod nas još uvijek ima nacionalizma. Ali osjećaji se lagano hlade. Mi, socijaldemokrati smo izabrani iako ljude nikada nismo dijelili prema njihovom jeziku ili vjeri, i usprkos tome što smo sve drugo osim nacionalista”, kazao je Milanović odgovarajući na novinarsko pitanje o tome je li danas u Hrvatskoj jači osjećaj pripadnosti Europi ili nacionalizam. Govoreći o odnosima sa susjedima, posebice Srbijom, hrvatski je premijer rekao da već 16 godina vladaju dobrosusjedski odnosi između dvije zemlje.

“Puno se toga poboljšalo, predrasude između Hrvata i Srba se smanjuju, čak iako se to događa polako”, rekao je. Hrvatska će se zalagati za daljnje proširenje EU-a, ali naravno da će to biti vrlo teško. Već neko vrijeme vlada zamor od proširenja. Ali mi bismo željeli da i naši susjedi budu primljeni u EU. Naravno i Srbija", rekao je na kraju razgovora za Der Spiegel predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve