Milanović o Pelješkom mostu: Otvaranje radova bez sredstava je kažnjivo

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2012. u 12:45

Potpisivanje ugovora i otvaranje radova bez sredstava je ustvari kazneno djelo, poručio je danas premijer Zoran Milanović u Hrvatskom saboru ističući da njegova vlada, za razliku od prethodnih, neće davati nerealna obećanja oko gradnje Pelješkog mosta, pa ni nakon europske odluke o financiranju studije izvedivosti te investicije.

“Mi radimo i ne dajemo nerealna obećanja. Mi ne otvaramo gradilišta da nismo osigurali sredstva za izgradnju mosta i ne statiramo tamo kao manekeni u pet navrata, to ne radimo”, rekao je Milanović u aktualnom prijepodnevu.

>>> Usporedio Milanovića sa Sotonom

Napomenuo je da je njegova Vlada i resorni ministar morao raskidati ugovore koje je HDZ-ova vlast zaključila s izvoditeljima iako nije imala novca za tu namjenu. “Ova Vlada i ovaj ministar pomorstva ih je morao raskinuti i računati na zdrav razum i razumijevanje ljudi s kojima su ugovori potpisani. To su hrvatske tvrtke s tisućama zaposlenih koje jedva preživljavaju. Toliko o odgovornosti”, poručio je.

Milanović je podsjetio da su taj te ministri vanjskih poslova i regionalnog razvoja u Bruxellesu razgovarali da takav jedan europski projekt sufinancira EU, naglasivši da će se Hrvatskoj isplatiti taj projekt da za jednu uloženo kunu iz EU dobije dvije samo ako opravda projekt. “Tu nema po babi i stričevima, to su vrlo strogi projekti i zato neki nemaju interesa za te projekte jer tu ne mogu zamračivati, tu nema novca sa strane. Eto na tome mi radimo”, poručio je.

Nikolu Vuljanića (Hrvatski laburisti) zanimalo je hoće li premijer zaustaviti nakane da se Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka kao državna imovina rasprodaju bez zakonskih pretpostavki, odnosno saborske strategije i Vladina plana upravljanja državnom imovinom.

“Vaš apel da se držimo zakona, strategije i plana upravljanja imovinom apsolutno podupiremo, ali na kraju vlada upravlja imovinom i mora donijeti odluku. Bit ove priče je da se donose odluke jer se nisu donosile dvije i pol godine, ni o granici, ni o regijama, i to je najveći propust, najveći grijeh kada govorimo o bivšoj vlasti, pustimo postupke i mogući kriminal”, odgovorio je Milanović.

“Ova zemlja nema vremena čekati. Možemo pogriješiti, ali nećemo raditi ništa iza plota”, dodao je. Naglasio je kako potrebne strategije i planove treba donijeti, ali i razgovarati o bitnom – hoće li država u ovim vremenima krize dati razvojnu šansu za tih nekoliko poduzeća, koja će biti korisna za njih, zaposlene i državni proračun. Premijer je istaknuo kako nema riječi o rasprodaji osiguravajućeg društva i banke, već o prodaji dijela portfelja uz međunarodnu proceduru, sa savjetnicima, koji će osigurati svježi novaca da se mogu razvijati. “Ne bude li tog novca neće biti ni njih. Nama to i politički odgovara jer tamo nećemo uopće pasti u iskušenje da udomljujemo stranačke prijatelje i da im se kasnije isplaćuju otpremnine, da tamo rade njihove žene, strine, bake itd. To je također dobro i očekujem da to pozdravimo”, poručio je Milanović.

Što se tiče monetizacije autocesta, dodao je, ni tu nije riječ o rasprodaji. Radi se o tome, istaknuo je, može li država za ono što je gradila jedna generacija hrvatskih građana, za što se zaduživala u početku povoljno, a u zadnje vrijeme jako skupo i nepovoljno, dobiti novac od onih koji ga imaju i time vratiti svoje dugove, poboljšati kreditni rejting, likvidnost, “i sve to precizno propisati ugovorom kako se to u civiliziranom svijetu radi”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close