Linić se zadužuje na domaćem tržištu – traži najmanje 4 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2012. u 11:00

Ministarstvo financija odlučilo je izdati ljetnu obveznicu na domaćem tržištu, a zaduženje će plasirati do 23. ili 24. srpnja. Od ulagača će se tražiti od 3,5 do 4 milijarde kuna, a ukoliko bude interesa, postoji mogućnost da se izdanje poveća i do 5 milijarda kuna, piše Večernji list.

S obzirom na dobru likvidnost tržišta i zanimanje investitora za stabilne vrijednosnice, postoji itekako realna mogućnost za takav rasplet događaja. Od institucionalnih ulagača se doznaje da bi kamata na obveznicu mogla iznositi oko 6,5 posto, a postoji i mogućnost da prinos bude malo niži ili viši od te brojke. Država tržištu namjerava ponuditi kunsko izdanje, no dio će se plasirati i uz valutnu klauzulu, tj. uz euro.

Prema prilikama koje vladaju na tržištu kapitala i gustom rasporedu naplate starih dugova, Ministarstvo financija će dospijeće obveznice vjerojatno tempirati na 2016. godinu. Krajem svibnja je isplaćena obveznica koja je težila 3,75 milijardi kuna te na tržištu postoji dovoljno novca za nova ulaganja. Ulagači smatraju da je ovo povoljan trenutak za plasiranje države obveznice te će na tržištu izazvati interes i prikupiti novac jer su uvjeti relativno povoljni.

Inače, obvezni mirovinski fondovi i banke najviše ulažu u obveznice te se od njih očekuje da i ovog puta poguraju javne financije. No čini se da su banke ovaj put opreznije, te ulagači ističu kako namjera banaka zasad nije u potpunosti jasna jer se one trenutno nalaze u teškoj situaciji zbog rasta problematičnih kredita.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

hmm pratim i ja i ne mogu se načuditi…

koliko pratim linić nas je više zadužio u 6 mjeseci nego dalićka u cijeloj godini……..koliko tek ovi kradu…..

New Report

Close