Kuvajt planira uložiti 63 milijarde dolara na 250 velikih projekata

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2009. u 11:55

Član OPEC-a Kuvajt planira potrošiti 18 milijardi kuvajtskih dinara odnosno 63 milijarde dolara na 250 velikih projekata, prenosi dnevnik Al-Watan pozivajući se na izvore u vladi.

Projekti se planiraju u sklopu četverogodišnjeg programa ulaganja koji je dobio zeleno svjetlo od vlade, a pred parlamentom će se naći krajem tjedna. Dnevnik nije imenovao projekte ali Kuvajt već neko vrijeme planira izgraditi novo poslovno središte Silk City, novu modernu luku, željezničku i metro mrežu. Plan će biti realiziran u razdoblju obuhvaćenom fiskalnim godinama 2009./2010. do 2012./2013., a cilj mu je jačanje uloge privatnog sektora u kuvajtskom gospodarstvu, na koji otpada samo četvrtina kuvajtskog bruto domaćeg proizvoda.

Vrijednost inozemne imovine kojom upravlja kuvajtski državni stabilizacijski fond procjenjuje se na gotovo 230 milijardi dolara, unatoč značajnim gubicima u prošloj godini uzrokovanim gospodarskom recesijom. Kuvajt želi potaknuti raznolikost u pretežno naftno orijentiranom gospodarstvu, no svađe između vlade i parlamenta odlažu ključne projekte.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close