Kreiran novi burzovni indeks u BiH – BATX

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2009. u 11:05

Jučer je u Beču potpisan ugovor između burzi u Beču, Sarajevu i Banja Luci o kreiranju jedinstvenog indeksa tržišta kapitala BiH, objavljeno je na web stranicama Sarajevske burze.

Indeks, koji nosi naziv BATX (BosniAn Traded IndeX), je jedan od neposrednih rezultata FIRST projekta koji je završen u prvom tromjesečju ove godine. BATX prati kretanje cijena najvećih i najlikvidnijih kompanija na tržištima Sarajevske i Banjalučke burze. U svom početnom sastavu, indeksna košarica se sastoji od šest kompanija -četiri iz Federacije BiH i dvije iz Republike Srpske. Kompanije iz FBiH su BH Telecom, JP Elektroprivreda BiH, Fabrika Duhana Sarajevo i Bosnalijek. Kompanije iz RS-a su pak Telekom Srpske i Nova Banka.

BATX je cjenovni indeks ponderiran tržišnom kapitalizacijom učesnika u indeksu, pri čemu je maksimalno učešće pojedinog konstituenta ograničeno na 25 posto, stoji u priopćenju SASE. Kao početni datum BATX-a određen je 1. prosinca 2009. godine. Uključivanjem samo najlikvidnijih i najvećih kompanija s tržišta kapitala BiH, BATX spada u u red tzv. tradable/investible indeksa, tj. indeksa na osnovu kojih je moguće bazirati indeksne proizvode.

Pozitivan efekat na BH tržište kapitala u tom slučaju je značajno povećanje likvidnosti dionica kompanija koje ulaze u sastav indeksa, budući da izdavanje svakog proizvoda baziranog na indeksu uključuje potrebu kupovine odgovarajuće količine dionica od strane izdavatelja indeksnog proizvoda, zaključuje se u priopćenju.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close