‘Vaša ideja može biti sljedeći korak prema održivoj budućnosti’

Autor: PD VL native tim , 10. travanj 2024. u 21:59
Foto: Shutterstock

INA je raspisala ovogodišnji natječaj za sufinanciranje projekata koji doprinose zaštiti okoliša i očuvanju klime, a ideje se mogu prijaviti do 21. travnja.

Zaštita okoliša i edukacija društva o tom gorućem pitanju postaju sve važniji, te je sve više onih koji prepoznaju koliko je to ključno za sve nas. Među njima je i INA, koja već 11. godinu provodi program nazvan Zeleni pojas – fokusiran na zaštitu okoliša koji sufinanciranjem projekata uključuje lokalnu zajednicu u aktivnosti u području zaštite klime, okoliša i prirode.

Zajedno za ljepši svijet

Na Međunarodni dan šuma, 21. ožujka, INA je raspisala ovogodišnji natječaj za sufinanciranje projekata koji doprinose zaštiti okoliša i očuvanju klime. Natječaj je otvoren do 21. travnja u ponoć, a prijaviti se može na www.ina.hr/zelenipojas.

Svečana ceremonija uručivanja nagrada pobjednicima Ininog 10. jubilarnog Zelenog pojasa 14. lipnja 2023. u Zagrebu

U proteklih 10 godina realizirali su 149 projekata sufinanciranih s 420.000 eura. Tako se, na Ininu inicijativu, zazelenilo više od 240.000 četvornih metara, posađeno je oko 24.000 sadnica, obnovljene su šetnice, odmorišta, prihvatilišta za životinje, dječja igrališta. Također su se čistile livade, šume, podmorje, priobalje, jezera i rijeke, otvarale su se učionice u prirodi, podržavao se rad učeničkih zadruga i edukacije o ekologiji.

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže našem naporu za očuvanjem okoliša. U sklopu ovog programa s partnerima smo već ostvarili značajne uspjehe u širenju zelenih površina, a sada su na redu naši gradovi i naselja. Vaša ideja može biti sljedeći korak prema održivoj budućnosti – pridružite nam se i zajedno gradimo ljepši svijet – rekla je Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine.

Kako je napomenula, cilj ovogodišnjeg Zelenog pojasa je proširenje zelenih površina posebno u naseljenim mjestima i gradovima kako bi se što šire obuhvatilo područje koje zajednici osigurava ekološke, estetske, zdravstvene i klimatske dobrobiti.

Naime, zagađenje zraka je globalni problem, a posebice se to osjeti u naseljenim mjestima gdje je veći broj ljudi, kućanstava, automobila… Sadnja drveća najučinkovitiji je način da se smanji količina ugljičnog dioksida – ne kaže se bezveze da su šume pluća Zemlje. One nam pomažu u ublažavanju klimatskih promjena i poboljšavaju kvalitetu tla, zraka i vode. Iako u gradovima nema puno mjesta za pošumljavanje, rješenje je u zelenim otocima te sadnji stabala na svakoj slobodnoj površini.

Realiziralo se 149 projekata sufinanciranih s 420.000 eura, obnovljene su šetnice, odmorišta, prihvatilišta za životinje, dječja igrališta…

Njihova druga, nezanemariva korist, je ljeti kad su temperature visoke i svake godine sve više – na aslfaltu do razine neodnošljivosti. Stabla nam tada pružaju toliko željeni hlad i zaštitu od sunca.

Odabiru stručnjaci

Program Zeleni pojas namijenjen je svim organizacijama civilnog društva, javnim i obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj. O projektima koji će dobiti podršku odlučivat će stručna komisija, a osim njih odabrat će se i tri dodatna projekta koji dobiju najveći broj pregleda na YouTubeu.

Inin program Zeleni pojas uvršten je u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. godinu jer izravno pridonosi očuvanju života na Zemlji, jednom od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Sadržaj omogućila INA

Komentirajte prvi

New Report

Close