Kotromanović otputovao u Azerbajdžan

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2013. u 16:38
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na sastancima je bilo riječi i o sudjelovanju u mirovnim misijama te političkoj i sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi i na Kavkazu.

Ministar obrane Ante Kotromanović s izaslanstvom od 6. do 8. veljače 2013. boravi u službenom bilateralnom posjetu Republici Azerbajdžan, tijekom kojeg se susreo s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevim te tamošnjim ministrom obrane Safarom Abiyevim, priopćeno je iz MORH-a.

Tijekom bilateralnih sastanaka razgovaralo se o potencijalima bilateralne obrambene suradnje kao i o mogućnostima razvoja vojno-tehničke suradnje, prilikom čega je istaknuto da su Hrvatska i Azerbajdžan dvije prijateljske zemlje koje dijele slično povijesno iskustvo što značajno uvjetuje i olakšava međusobno razumijevanje. Obje su strane iskazale interes za uspostavljanje i realizaciju bilateralne obrambene suradnje u interesu obiju država, što će, kao je zaključeno, poticajno djelovati na daljnji razvoj ukupnih gospodarskih odnosa. Potencijalna područja uspostave obrambene suradnje su prijenos hrvatskih iskustava iz procesa pristupanja euroatlantskim integracijama, obrambenih reformi i dostizanja ciljanog stupnja interoperabilnosti.

"Ovaj posjet upravo je prigoda za izlaganje hrvatskih iskustava na planu euroatlantskih integracija, ali i reformi obrambenog sustava kroz koji smo u jednom dužem vremenskom razdoblju prolazili. Hrvatska i Azerbajdžan su zemlje sličnih povijesnih iskustava. Uvjeren sam da koristeći naša iskustva Azerbajdžan može skratiti vrijeme u dostizanju interoperabilnosti i kompatibilnosti, prilagođavajući obrambeni sustav svojim potrebama. Visoko poštujemo azerbajdžanski doprinos globalnoj sigurnosti koji se ogleda u sudjelovanju u operaciji ISAF u Afganistanu", istaknuo je ministar Kotromanović.

Na sastancima je bilo riječi i o sudjelovanju u mirovnim misijama te političkoj i sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi i na Kavkazu. Na sastanku ministara potpisan je Memorandum o suglasnosti između ministarstava obrane RH i Republike Azerbajdžan o suradnji na području obrane. Tijekom ministrova boravka u Azerbajdžanu predviđena je gospodarska prezentacija predstavnika hrvatske obrambene industrije, zaključuje se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close