Kosor zadovoljna dogovorom o novim mjerama

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2009. u 19:15

Premijerka je potvrdila da će se uvesti trošarine za mobilnu telefoniju

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izrazila je danas zadovoljstvo dogovorom s većinom predstavnika poslodavaca, sindikata i umirovljenika o novim mjerama – povišenju PDV-a za 1 posto i uvođenju posebnog poreza od 3 posto na plaće, mirovine i druga primanja iznad 3.000 kuna.

“Prvi izračuni govore da bismo ‘ostali na nogama’, preživjeli i doživjeli proračun za 2010., a vjerujemo da bi onda u idućoj godini stvari pošle na bolje”, rekla je Kosor saževši današnje razgovore. Najavila je da bi se proračun za 2010. temeljio na dodatnim rezovima i reformama. Potvrdila je i da će se uvesti trošarine za mobilnu telefoniju te donijeti zakon koji će dodatno opteretiti luksuz (jahte, brodovi i dr).

Na novinarsku tvrdnju kako je donedavno tvrdila da PDV od 22 posto nije upitan, kazala je kako je to točno jer je smatrala da se to neće morati povećati. No spremni smo slušati u razgovorima s partnerima i učiniti ono što većina predlaže kao najbolje rješenje, rekla je. Na upit hoće li ti porezi biti ukinuti potkraj 2010., Kosor je kazala da u zakonu koji se odnosi na porez od 3 posto piše da mu je “rok trajanja” do kraja iduće godine. Ne znam što će pisati o zakonu o PDV-u, o tome nismo razgovarali, rekla je.

U današnjim razgovorima načeli smo više važnih tema koje se odnose na uštede, rekla je, najavivši da će se “pretresti” sve što se može, od agencija, ureda i dr. Ministrima je naloženo da još danas razmotre sve ono na što su upozoravali socijalni partneri u proračunu za 2009., a što je temelj proračuna za narednu godinu. Predložit ćemo i mjere potpore gospodarstvu i donijeti nekoliko važnih zakona, kazala je, izdvojivši zakon o plaćama lokalne uprave i samouprave koji će ići u prvo čitanje te zakon o turističkom zemljištu.

“Jedna od zadaća Ministarstva uprave jest provedba reforme državne uprave”, kazala je Kosor u odgovoru na upit hoće li se smanjiti broj jedinica lokalne uprave i samouprave kao i zaposlenika. U razgovorima s novim ministrom čula sam da je višak zaposlenika, no nikakve konačne odluke nismo donijeli.

“Ministar najprije mora imati sve podatke i analize i onda ćemo sa sindikatima početi raspravu o tome”, rekla je premijerka, najavivši osnivanje skupine koja će se time baviti. Taj ćemo prijedlog staviti na javnu raspravu, a kako se to pitanje tiče svih političkih stranaka u Hrvatskoj, očekujem konsenzus o njemu, rekla je Kosor.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ona je,i onako joj sve besplatno a mi ?????????????””

New Report

Close