Jaffa sprema tužbu protiv Slovenaca

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2011. u 11:20

Jaffa keks istoimene srbijanske kompanije iz Crvenke, koji je povučen sa prodajnih polica u Sloveniji i Hrvatskoj, nije štetan po zdravlje ljudi.

Ovo je, kako doznaje list Press, potvrdila analiza koja je napravljena u Italiji. Prema saznanjima Pressa, kompanija Jaffa tužit će zbog nanesene štete odgovorne u Sloveniji koji su tvrdili da navodno bojilo na ambalaži sadrži benzofenon i 4-metilbenzofenon, koji lako mogu prodrijeti kroz celofan i ugroziti zdravlje ljudi. To je krajem prošlog mjeseca ustanovio Institut za zdravstvenu sigurnost Slovenije. Nakon takvih tvrdnji, Mercator, koji je uvoznik ovog srpskog brenda, povukao je “spornu” seriju jaffa keksa iz prodaje, a nakon toga su to učinili i Hrvati i Crnogorci. U znak protesta, i sama Jaffa odlučila je povući svoje proizvode sa slovenskog i hrvatskog tržišta.

Najveći slovenski trgovački lanac Mercator poslao je spornu seriju na analize u Italiju, gdje je ustanovljeno da ne sadrže nedozvoljene količine UV filtera. U Mercatoru preciziraju za Press da su rezultati analiza u Italiji pokazali da keks koji je povučen sadrži benzofenon ispod dozvoljenih granica. “Poslali smo uzorke tri serije jaffa keksa u Italiju, gdje je urađena prva analiza. Uzorak koji je bio povučen sadrži benzofenon ispod dozvoljene granice, dok je u drugim uzorcima, s rokom isporuke nakon 26. veljače 2011. godine benzofenon bio ispod granice određivanja”, kažu u Mercatoru.

U ovoj kompaniji dodaju da se tvrdnje Instituta za sigurnost zdravlja Republike Slovenije, koje se odnose na štetnost Jaffine ambalaže, baziraju na pretpostavci.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close