Jadransko osiguranje u Koprivnici 99 % polica sklopilo protuzakonito?

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2012. u 11:15

Večernji je list jučer objavio tekst o tome da su dvije osiguravateljske tvrtke, Euroherc i Jadransko osiguranje, na meti USKOK-a zbog utaja.

Novinari Večernjeg lista zatražili su komentare od Hanfe i Hrvatskog ureda za osiguranje. HUO je ustvrdio da se ne može očitovati na upit, dok u Hanfi nisu željeli komentirati istražne radnje koje provodi Uskok. U Ministarstvu financija, čija radna skupina izrađuje prijedlog novog Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, poručili su da Porezna uprava priprema odgovor o nadzoru koji je provela premda će rezultat tog nadzora biti porezna tajna.

U ponedjeljak su u varaždinskom Županijskom državnom odvjetništvu potvrdili da je otvorena istraga o mutnim poslovima u koprivničkoj podružnici Jadranskog osiguranja. Protiv toga osiguranja i odgovornih osoba kaznenu prijavu podnijela je Hanfa nakon što je lani u travnju obavila inspekcijski nadzor prekontroliravši 444 police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Hanfa je utvrdila da se 99,1 posto tih polica sklapalo protuzakonito.

Slučaj Agrama upućuje na visoku razinu oligopola na štetu potrošača, i u smislu izbora i u smislu kvalitete proizvoda. Za te se anomalije mora pobrinuti nadzorna agencija, u ovom slučaju Hanfa. Na to bi trebale upozoravati institucije, Vlada tu ne čini dovoljno”, rekao je za Večernji ekonomski analitičar Damir Novotny. Ekonomist Ljubo Jurčić smatra da svaki dio poslovanja Agrama pokriva neka institucija pa ako se optužbe pokažu istinitima, znači da nisu dobro radile posao.

DORH je priopćio kako USKOK nije ušao u HUO i Hanfu te da je netočno da je njihove sumnje pobudilo namještanje natječaja u korist Agrama. DORH ni USKOK nemaju ovlasti ispitivati ni istraživati ustavnost zakona na način kako to može jedino Ustavni sud, priopćava DORH. No, neslužbeno doznajemo da su zatražili dokumentaciju iz HUO-a i iz Hanfe zbog Euroherca i Jadranskog osiguranja.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

samo u Koprivnici ?

New Report

Close