Hrvatska se popela na ljestvici razvijenosti informacijskog društva

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2010. u 13:00

Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) objavila je redovito izvješće za 2010. godinu pod nazivom Mjerenje informacijskog društva, koje pokazuje da i unatoč svjetskoj gospodarskoj krizi uporaba informacijskih i komunikacijskih (ICT) usluga, a osobito usluga pokretnih komunikacija i internetskih usluga i dalje raste u cijelom svijetu.

Koncem 2009. godine u svijetu je zabilježeno oko 4,6 milijarda korisnika pokretnih mreža (prosječna gustoća od 67 posto), a internetom se koristilo oko 1,7 milijarda ili 26 posto svjetskog pučanstva, podaci su koji se iznose u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Kao mjerilo ukupnog napretka u razvoju informacijskog društva ITU koristi tzv. indeks ICT razvoja ili IDI indeks, koji se sastoji od 11 pokazatelja što obuhvaćaju dostupnost ICT-a, njegovu uporabu i stručne kvalifikacije.

Kako se ističe u priopćenju, Hrvatska je u ovogodišnjem ITU-ovu izvješću posebno pohvaljena za izvanredan napredak u području dostupnosti ICT-a, a prema IDI vrijednosti za 2008. godinu ukupno je rangirana na 36. mjestu, što je pomak za jedno mjesto u odnosu na 2007. ispred Češke, Slovačke, Cipra, Poljske, Latvije te svih zemalja regije osim Slovenije. Hrvatska je među 10 vodećih zemalja svijeta prema porastu IDI vrijednosti u 2008. godini u odnosu na 2007. godinu.

Hrvatska je ostvarila pomak i na ljestvici kojom se mjere troškovi košarice ICT usluga u odnosu na BDP po stanovniku. Naime, po cijenama se nalazimo na 49. mjestu od 161 zemlje, što nas svrstava u skupinu zemalja u kojima su troškovi košarice ICT usluga manji od 2 posto mjesečnog BDP-a po stanovniku.

Ako se uzmu u obzir samo cijene širokopojasnih usluga u nepokretnoj mreži, Hrvatska je na 41. mjestu od 161 zemlje, s cijenama manjim za 24 posto u 2009. godini u odnosu na 2008. godinu, što njezine širokopojasne usluge čini jeftinijima od istih usluga u, primjerice, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Estoniji, Latviji te svim zemljama regije osim Slovenije, zaključuje se u priopćenju.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svugdje smo bolji , jedino Slovenije ne možemo nigdje prestiči

New Report

Close