Hrvatska pošta plasirala drugu tranšu obveznica

Autor: Poslovni.hr , 07. siječanj 2010. u 16:25

Hrvatska pošta danas je plasirala drugu tranšu obveznica s valutnom klauzulom nominalnog iznosa 20 milijuna eura s dospijećem 1. srpnja 2012. godine, a agent i aranžer tog izdanja bila je Hrvatska poštanska banka (HPB), strateški partner Hrvatske pošte, izvijestili su danas iz HP-a i HPB-a.

Ovo izdanje obveznica predstavlja povećanje već postojećeg izdanja od 1. srpnja 2009. kada je izdano prvih 21 milijun eura obveznica s valutnom klauzulom. Cjelokupno izdanje sada iznosi 41 milijun eura i nosi fiksni kupon po godišnjoj kamatnoj stopi od 9 posto. Cijena obveznica prilikom novog izdanja je iznosila 101,096 posto te investitorima nosi prinos do dospijeća od 8,50 posto.

Povećanje izdanja bilo je namijenjeno isključivo kvalificiranim ulagateljima, od kojih su najveći mirovinski i investicijski fondovi, zatim banke i osiguravajuća društva. Zanimanje investitora bilo je iznimno veliko te je interes za upisom premašio veličinu izdanja za čak 70 posto, navodi se u priopćenju.

Nakon što Hanfa odobri prospekt uvrštenja, obveznice će biti uvrštene u službenu kotaciju Zagrebačke burze, tako da će se njima moći trgovati na sekundarnom tržištu. U priopćenju se ističe i da velik interes ulagatelja za oba izdanja govori o povjerenju investitora u Hrvatsku poštu kao kvalitetnog poslovnog subjekta sa zdravim i stabilnim poslovanjem te dobrom poslovnom perspektivom.

Provođenjem koraka iz Strategije razvoja Hrvatske pošte 2008.-2013., prekinuto je dugogodišnje razdoblje u kojem je Hrvatska pošta poslovala s gubitkom iz osnovne djelatnosti.

U prvih 11 mjeseci 2009. Hrvatska pošta ostvarila je 143,7 milijuna kuna operativne dobiti. Unatoč nepovoljnoj gospodarskoj situaciji, poštanski prihodi povećani su za 17, a ukupni prihodi za gotovo 9 posto. Također, smanjeni su i rashodi, za 4 posto. Za cijelu 2009. Hrvatska pošta očekuje ostvarenje operativne dobiti veće od 150 milijuna kuna.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close