Hrvatska pošta 2010. završava sa 72 milijuna kuna operativne dobiti

Autor: Poslovni.hr , 23. prosinac 2010. u 13:50

Nakon finaliziranja financijskih izvještaja za prvih 9 mjeseci ove godine te slijedom projekcija za posljednji kvartal Hrvatska pošta će 2010. godinu završiti sa 72 milijuna kuna operativne dobiti.

Riječ je o nastavku pozitivnog poslovanja nacionalnog poštanskog operatora koji je u 2009. godini ostvario 158,7 milijuna kuna operativne dobiti. Na konačan neto rezultat tada je negativno utjecalo prošlogodišnje poslovanje Hrvatske poštanske banke koja je tada bila u 40,6 posto vlasništvu Hrvatske pošte. S obzirom da je i Hrvatska poštanska banka u 2010. godini ostvarila pozitivnu promjenu u poslovanju za očekivati je da se pozitivan rezultat poslovanja Hrvatske pošte dodatno poveća, poručili su iz HP-a.

Hrvatska pošta, iako u državnom vlasništvu, nije korisnik državnog proračuna, a pozitivno poslovanje Hrvatske pošte u posljednje dvije godine rezultat je pokrenutog procesa restrukturiranja, ističu iz tvrtke. Zahvaljujući pokrenutim procesima Hrvatska pošta je prekinula negativan trend poslovanja te je nakon dugogodišnjih poslovnih gubitaka, a koji su se kretali od 72,5 milijuna kuna operativnog gubitka u 2006. do 75,4 milijuna kuna operativnog gubitka u 2007., počela poslovati pozitivno.

Hrvatska pošta je u protekle dvije godine slijedom prvog dijela procesa restrukturiranja smanjila ukupan broj djelatnika za gotovo 2000. Uvođenjem divizijske organizacije prema uzoru na moderne svjetske i europske poštanske operatore Hrvatska pošta je jedino javno poduzeće koje je odustalo od administrativnog ustroja koje prati županijsku podjelu. Učinjenim promjenama osim smanjenja troška plaća Hrvatska pošta je smanjila i administraciju, a 1.710 djelatnika je iz administracije prebačeno u operativni dio poslovanja.

“Hrvatska pošta je u protekle dvije godine učinila važne promjene bez kojih danas ne bismo mogli tako sigurno čekati siječanj 2013. godine i potpunu liberalizaciju tržišta”, kazao je Robert Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske pošte te nastavio kako budućnost Hrvatske pošte neovisno o liberalizaciji tržišta poštanskih usluga prvenstveno ovisi o kontinuitetu započetih procesa te o njihovoj planiranoj realizaciji.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close