Hrvatska nije na listi prioriteta svjetskih trgovačkih lanaca

Nekada privlačna tržišta Hrvatske i Jugoistočne Europe veliki trgovački lanci danas nemaju na listi top prioriteta dok se fokus globalnih igrača pomiče prema Brazilu i zemljama Južne Amerike, zaključak je globalnog istraživanja razvijenosti maloprodaje (GRDI - Global Retail Development Index) konzultantske kuće A.T. Kearney za 2011. godinu.

Usporen izlazak iz gospodarske krize, jaka tržišna konkurencija, rat cjenovnim sniženjima i promjenjive navike potrošača i dalje pritišću globalne trgovačke lance na širenja na nova tržišta. Zemlje Južne Amerike predstavljaju atraktivna tržišta zbog impresivnog rasta od prosječnih 6 posto BDP-a kojeg su ostvarile tijekom recesije, kažu u A. T. Kearneyu.

“Hrvatska u 2011 nije među top 30 zemalja na koje se veliki trgovački lanci žele širiti. Najvažniji razlog za to su sporiji izlazak iz krize te stagnacija potrošnje. Za razliku od Hrvatske i regije, tržišta Južne Amerike još uvijek nisu zasićena brojnim trgovačkim lancima i centrima. Uz veliku otpornost na gospodarsku krizu, rastući udio gradskog stanovništva, te održivi rast maloprodaje, Brazil je na najvišoj poziciji na ljestvici želja globalnih igrača. Uz njega, među top 10 svjetskih odredišta nalaze se čak tri južnoameričke zemlje: Urugvaj, Čile i Peru. U sljedećim godinama vidjet ćemo kako će ulazak Hrvatske u EU utjecati na odluke trgovačkih lanaca na širenje u Hrvatsku”, kazao je Zlatko Bazianec, konzultant u A.T. Kearneyu.

U zadnjih deset godina svjetska populacija se povećala za 11 posto i dosegla brojku od 5,7 milijardi ljudi, prodaja trgovačkih lanaca po stanovniku se skoro udvostručila, a površina trgovina se utrostručila. Shodno tome trgovački lanci su rasli i mijenjali svoje strategije. U ranim 2000-tim naglasak je bio na Istočnu Europu i nove članice Europske unije. Kina je primanjem u Svjetsku trgovinsku organizaciju 2001. godine preuzela glavni fokus, a nakon toga je uslijedilo širenje tržišta u Jugoistočnoj Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku.

“Gospodarska kriza je ubrzala promjenu ravnoteže i pomicanje fokusa sa Zapada na Istok. Zanimljivo je da je tijekom proteklih deset godina pet zemalja konzistentno plasirano među top 10 najzanimljivijih tržišta za širenje trgovačkih lanaca, a to su Kina, Indija, Rusija, Čile i Vijetnam. Bliski Istok ostaje vrlo atraktivna regija no očekujemo da će uskoro glavno područje fokusa za globalne trgovačke lance postati Afrika”, komentirao je Bazianec.

Globalni indeks razvoja trgovačkih lanaca 2011 A.T. Kearneya

Više informacija o istraživanju možete saznati ovdje.

(pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve