Hrvatska i Slovenija u plinskoj aferi?

Autor: Poslovni.hr , 24. prosinac 2009. u 09:15

Talijanska financijska straža otkrila je golemo varanje države s plinom, odnosno neplaćanjem carine na plin, a u aferu su, navodno, upletene Slovenija i Hrvatska.

U najnovijem broju tjednika L’Espresso piše se o istrazi talijanskih financijskih regulatora koji su svoje izvješće predali tužiteljstvu u Milanu, a navodno je utajeno 20 milijardi eura poreza i carine na prebacivanje plina iz zemlje u zemlju, piše Vecernji.hr. Milansko tužiteljstvo treba utvrditi je li riječ o krivičnom djelu financijske utaje, ali list drži kako je riječ o pravom skandalu u poslu s plinom.

Istraga je 2006. započela nakon što je šef inspekcije Claudio Capozza obavijestio financijsku stražu da nešto ne štima u računima tvrtke Snam Rete Gas kao i tvrtke Eni. Kontrolirao se plinovod Transmed, koji na Siciliju prebaciju plin iz Alžira preko Tunisa. Prema mjeračima uvezenog plina dolazi se do jedne brojke, a kada je plaćena trošarina do druge, odnosno čini se da je “na crno” u razdoblju 2003.-2007. u Italiju stiglo pet milijardi prostornih metara plina više negoli se platilo trošarine. To znači da je državi, na tih neprijavljenih pet milijardi prostornih metara plina, utajheno 887 milijuna eura.

Istraživali su se i ostali plinovodi, pa se tako došlo i do Slovenije i Hrvatske. Prikazivanjem umanjenog dolaska plina, talijanske tvrtke su državi utajile oko milijardu prostornog metra plina za što su trebale platiti 182 milijuna eura raznih poreza. Navodno, ta milijarda prostornog metra plina nije ni stigla u Italiju, već je “iskrcana” slovenskome Geoplinu.

Dakako, tužiteljstvo treba sve razmotriti, jer pošto postoji talijansko-hrvatski ugovor o zajedničkoj eksplataciji plina u Jadranu, možda talijanske tvrtke nisu ni trebale platiti carinu i ostale dadžbine.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close