Hrvatska bez problema u dobavi plina

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2009. u 17:05

Hrvatska za sada nema problema u dobavi i opskrbi prirodnim plinom niti su joj reducirane količine plina koje joj trebaju biti isporučene zbog plinskog spora između Rusije i Ukrajine, doznaje Hina danas u Ini i u Plinacrou.

Iz tvrtke Plinacro, koja kao nacionalni operator plinskoga transportnog sustava kontinuirano nadzire i upravlja cjelokupnim plinskim transportnim sustavom Republike Hrvatske, izvijestili da su osigurani optimalni uvjeti za transport plina te da sustav radi bez ikakvih problema. Iz Plinacroa napominju kako će i u slučaju da i eventualno dođe do redukcije uvoza plina iz Rusije, u koordinaciji s Inom, opskrbljivačem plina, poduzeti sve potrebne mjere kako eventualna redukcija ne bi utjecala na opskrbu plinom kupaca u Hrvatskoj. Napominju također kako je dodatna olakotna okolnost i to što je jedan od najvećih industrijskih kupaca – kutinska Petrokemija, do kraja siječnja u redovitom remontu te ne troši plin.

Hrvatska godišnje troši oko 3,2 milijarde prostornih metra plina, od čega 60 posto zadovoljava iz vlastitih izvora, a 40 posto uvozom iz Rusije. Nakon najnovijeg spora Rusije i Ukrajine, odnosno nakon što je ruski Gazprom 1. siječnja prekinuo isporuke plina Ukrajini zbog ukrajinskog duga i neuspjeha pregovora o cijeni plina za 2009., nekoliko je europskih zemalja izvijestilo o smanjenju isporuka ruskog plina.

(HRT)

Komentirajte prvi

New Report

Close