Hrvati nisu odustali od zimskih putovanja

Autor: Poslovni.hr , 01. prosinac 2011. u 12:25

Hrvati nisu odustali od zimskih putovanja i u prosjeku će svaki treći ispitanik otputovati u inozemstvo tijekom zime, pokazuje MasterIndex istraživanje koje je u rujnu među korisnicima platnih kartica proveo MasterCard u suradnji s GfK-om.

Prema istraživanju, 23 posto ispitanika planira otputovati na skijanje, njih 26 posto priuštit će si adventsko putovanje dok će tek 16 posto korisnika platnih kartica Novu Godinu proslaviti izvan granica Hrvatske. U posljednje dvije godine 68 posto ispitanika putovalo je u inozemstvo, a 30 posto učinit će to do kraja 2011. godine.

Dio ispitanika, njih 34 posto, planira otputovati u posjet prijateljima i obitelji ili u kupovinu, a najčešće su relacije Slovenija, Njemačka i Italija. Istraživanje je pokazalo da su odlasci na skijanje atraktivniji ispitanicima između 30 i 50 godina, dok su kraća i jeftinija putovanja (proslava Nove godine te adventsko putovanje) privlačnija mlađim dobnim skupinama. Većina ispitanika, njih 62 posto na skijanju provede 5 do 7 dana, dok su adventska i novogodišnja putovanja nešto kraća i traju u prosjeku 3 do 4 dana. Također, više od polovice ispitanika, njih 57 posto, sklonije je rezervaciji smještaja putem interneta, no kada je riječ o plaćanju istoga, skloniji su gotovini (39 posto).

Korisnici su kao glavnu prednost kartičnog plaćanja prilikom putovanja u inozemstvo istaknuli širok prihvat kartica (77 posto) te dobru zaštitu od zloporabe (46 posto), no velika većina ih nije upoznata s dodatnim uvjetima i pogodnostima korištenja platne kartice u inozemstvu. Naime, 60 posto ispitanika ne zna postoji li mogućnost povoljnijeg tečaja prilikom plaćanja karticom, čak 69 posto nije upoznato je li tečaj povoljniji prilikom podizanja gotovine na bankomatima, a njih 57 posto ne zna moraju li platiti posebne naknade prilikom kupovine platnom karticom u inozemstvu.

Najnoviji MasterIndex rezultati pokazuju da 91 posto ispitanika svoje platne kartice nosi sa sobom na inozemna putovanja, no tek njih 33 posto zaista ih tom prilikom koristi. Tijekom odmora u inozemstvu gotovina je za većinu još uvijek prvi izbor pri odabiru načina plaćanja, a platne kartice većinom koriste prilikom kupovine odjeće i obuće – 54 posto ispitanika, njih 45 posto za plaćanja na benzinskim postajama, 31 posto za plaćanje smještaja, a 28 posto za kupovinu hrane i pića u supermarketima.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close