Hotelijeri podržavaju Ostojića i očekuju bolju sezonu

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2012. u 15:45
Veljko Ostojić / PXL

Većina hotelijera zadovoljna je proteklom turističkom godinom i smatra da je bila bolja nego 2010., pokazuje istraživanje.

Naime, PoslovniTurizam, specijalizirani internetski portal za kongresni i poslovni turizam, proveo je istraživanje o očekivanjima hrvatskih hotelijera vezanim za predstojeću turističku sezonu, te izbor i rad novog ministra turizma Veljka Ostojića. Istraživanje je provedeno u razdoblju od 9. do 20. siječnja metodom on-line ankete, a obuhvatilo je 109 hotela na području cijele Hrvatske.

Iako se objava službenih rezultata HNB-a u pogledu ukupnih prošlogodišnjih prihoda od turizma još očekuje, hoteli su nedvojbeno zadovoljni proteklom godinom i ocjenjuju je kao uspješnu u usporedbi s 2010. Naime, čak 78,2 posto hotelijera izjavljuje da je 2011. godina bila bolja, 14,9 posto ih smatra da je bila podjednaka, a svega 6,9 posto da je bila lošija od 2010. godine. Na tragu dobrih prošlogodišnjih rezultata, hotelijeri s optimizmom očekuju novu turističku sezonu. Većina hotelijera, njih 51,5 posto smatra da će im ova godina donijeti više noćenja, 43 posto očekuje podjednake rezultate, a 5,5 posto ih smatra da će ostvariti manje noćenja od prošle godine.

U pogledu financijskih očekivanja 60,9 posto hotelijera očekuje da će ove godine ostvariti veće prihode nego lani, 31,1% računa s prihodima na razini prošlogodišnjih, a 8 posto očekuje lošije financijske rezultate. Kao najčešće razloge optimizma navode najavljeni veći broj noćenja te jačanje prodajnih i marketinških aktivnosti. Pri tome je važno naglasiti da ipak ne bi trebalo biti većih promjena cijena hotelskih usluga, budući da 69,6 posto hotela najavljuje da će im cijene biti na razini prošlogodišnjih. Porast cijena je najavilo 23,9 posto ispitanika, dok je 6,5 posto hotela odlučilo spustiti cijene u odnosu na 2011. godinu.

Hotelijeri smatraju kako bi ova godina mogla donijeti porast dolazaka iz naših tradicionalnih tržišta, kao što su Njemačka i Austrija, zatim skandinavskih zemalja (Norveška, Švedska, Danska), te tržišta Rusije i Ukrajine. S druge strane tržišta Italije i Mađarske se najčešće navode kao kritična, tj. ona koja bi ove godine mogla podbaciti, što je i logično obzirom na aktualnu gospodarsku situaciju u tim zemljama.

Izbor Veljka Ostojića za novog ministra turizma također je pozitivno dočekan među hotelijerima. Naime, većina njih, odnosno 64,4 posto ispitanika izjavljuje da je zadovoljno imenovanjem Ostojića na ministarsku poziciju, a ostatak ispitanika zasad je suzdržan i ne želi se izjasniti po tom pitanju. Zanimljivo, nitko od ispitanika nije izjavio da je nezadovoljan Ostojićevim imenovanjem. Osim toga, optimizam vlada i po pitanju očekivanja od novog ministra. Naime, više od polovice ispitanika (52,4 posto) očekuje da će najavljeni potezi ministra Ostojića već ove godine imati značajan utjecaj na turističke rezultate, a nešto manje od četvrtine (22,6 posto) smatra da ćemo na značajnije rezultate morati pričekati dulje vrijeme.

Od najavljenih mjera novog ministra, hotelijeri najveće efekte na rast konkurentnosti naše turističke ponude očekuju od smanjenja stope PDV-a (41,3 posto ih to vidi kao najučinkovitiju od najavljenih mjera) i donošenja Strategije razvoja hrvatskog turizma (36,2 posto ispitanika). Od ostalih najavljenih mjera, 15,2 posto ispitanika značajnim navodi i restrukturiranje sustava turističkih zajednica.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close