HFP: bez ponuda za kupnju Željezničkog ugostiteljstva

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2008. u 17:15

Prodaja stopostotnog udjela u Željezničkom ugostiteljstvu temelji se na odluci Vlade iz lipnja 2005. o privatizaciji ovisnih društava HŽ-a

Za kupnju stopostotnog udjela u tvrtki Željezničko ugostiteljstvo do krajnjeg roka, danas u 14 sati, u Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) nije pristigla ni jedna ponuda, a nije bila otkupljena niti jedna ponudbena dokumentacija. HFP je prodaju stopostotnog udjela u Željezničkom ugostiteljstvu objavio krajem ožujka, temeljem ugovora sa Hrvatskim željeznicama, pa se, nakon nove odluke HŽ-a o uvjetima prodaje Željezničkog ugostiteljstva može očekivati novi natječaj. Moramo obavijestiti Upravu HŽ-a da na ovom natječaju nije bilo ponuda, a kada HŽ dostavi Fondu novu odluku, odluku pod kojim uvjetima i po kojoj cijeni će se prodavati Željezničko ugostiteljstvo, raspisat ćemo novi natječaj, najavila je predsjednica Povjerenstva za otvaranje ponuda u HFP-u Ljubica Hanak. Prodaja stopostotnog udjela u Željezničkom ugostiteljstvu temelji se i na odluci Vlade iz lipnja 2005. o privatizaciji ovisnih društava HŽ-a. Natječaj, koji je danas završen, HFP je raspisao 31. ožujka i bio je to treći pokušaj privatizacije te ugostiteljsko-turističke tvrtke izdvojene iz HŽ-a, u čijem je vlasništvu i dio putničke agencije Croatia Express.

Tim se natječajem stopostotni udio u Željezničkom ugostiteljstvu prodavao po početnoj cijeni od 130 milijuna kuna, što je neznatno manje od nominalne vrijednosti (131,1 milijun kuna) vlasničkog udjela ponuđenog na prodaju. Uz cijenu, natječaj je predviđao i desetak obveznih uvjeta, pa su tako ponuđači morali zadržati osnovnu djelatnost tvrtke, te svih 304 zaposlenika Željezničkog ugostiteljstva na rok od tri godine od preuzimanja tvrtke. Natječaj je ponuđače obvezivao i da preuzmu obvezu da će zaposlenicima ponuditi pravo na povlastice za domaći željeznički promet, imenovati predstavnika radnika u Nadzorni odbor novog društva te preuzeti u potpunosti postojeći kolektivni ugovor. Također, ponuđači su trebali priložiti i program ulaganja te petogodišnji poslovni plan, kao i obvezati se na preuzimanje i obvezu podmirenja svih dospjelih obveza Željezničkog ugostiteljstva prema državnim i ostalim vjerovnicima. Prema podacima iz natječaja ukupne su obveze Željezničkog ugostiteljstva krajem 2007. godine iznosile oko 15,6 milijuna kuna.
(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close