HEP i DOK-ING sklopili sporazum o suradnji

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2012. u 16:50

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević i direktor tvrtke DOK-ING – hrvatskog proizvođača električnih vozila Vjekoslav Majetić potpisali su danas sporazum o poslovnoj suradnji, na izgradnji infrastrukture za punjenje električnih vozila kojim se, kako je istaknuto, otvara put njihovoj suradnji na području elektromobilnosti.

“Sporazum je otvorio vrata električnim vozilima u Hrvatskoj”, istaknuo je Majetić. Pojasnio je da je sporazum potpisan radi izgradnje infrastrukture, odnosno punionica za električna vozila, jer, kako je rekao, bez mreže punionica električni automobili ne mogu ući u Hrvatsku, odnosno mogu ali u ograničenom broju. “Mi kao proizvođač vozila, ako ne bismo mogli puniti ta vozila, ona bi bila osuđena na propast”, rekao je. Podsjetio je kako je DOK-ING-ov automobil u potpunosti hrvatski proizvod te da su ga proizveli prije tri godine i dodao kako dosad ima modifikacije u pripremi za serijsku proizvodnju, koja će biti gotova krajem ljeta, a krajem godine kupci će ga moći naručiti.

Majetić smatra kako je automobil vrlo interesantan i za svjetsko tržište jer je električni auto definitivno auto budućnosti. Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević istaknuo je kako je u vremenu koje je pred nama, elektro mobilnost jedan od projekata koji će sasvim sigurno profunkcionirati i HEP-ova je obveza dati potporu u tom projektu. Dodao je kako je to dio ukupnoga HEP-ova nastojanja da u svoje energetske objekte ugradi najbolje i najnovije tehnologije u smislu zaštite okoliša i održivog razvoja. Istaknuo je kako je cilj projekta eMobilnosti da na simboličnoj razini, zajedno s tvrtkom DOK-ING i ostalim tvrtkama u Hrvatskoj napravi infrastrukturu, koja se zove “elektronička cesta”, a s kojom ćemo se priključiti na europske elektroničke ceste, što podrazumjeva kompletan servis i punjenja elekroautomobila i čitav niz usluga.

“U tom smislu i mi dajemo potporu i direktoru DOK-ING-a Vjekoslavu Majetiću i tvrtki sa svim njezinim suradnicima i čestitam mu na uspjehu, koji je rezultat golemoga entuzijazma. Danas smo pioniri, a vjerujem da ćemo danas-sutra zajedno sa svima koji će biti zaposleni, što je definitivno golemi potencijal za nova radna mjesta biti puno zadovoljniji”, istaknuo je Koračević.

Naglašeno je kako će DOK-ING napraviti konverziju vozila iz HEP-ovog voznog parka iz konvencionalnih u električna. Testiranjem se želi doći do potrebnih saznanja za unaprjeđenje tehologije rada, jer će upravo o stupnju tehnološkog razvoja ovisiti primjena električnih vozila u svakodnevnom životu. Potpisivanjem sporazuma HEP nastavlja razvojni projekt eMobilnosti, kojima prvenstveno želi smanjiti emisiju CO2, aktivno se uključiti u zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i otvoriti dodatne mogućnosti u razvoju vlastite infrastrukture i izgradnje energetske ceste, koja bi povezala cijelu Hrvatsku i priključila nas na europsku energetsku autocestu.

EU budućnost ima za cilj omogućiti “roaming” za električna vozila svima koji iz Europe dolaze u Hrvatsku na odmor ili su samo na proputovanju kroz našu zemlju. Projektom eMobilnosti HEP svojim kupcima želi osigurati i dodatne usluge, ali i dobiti nove kupce, a razvoj napredne infrastrukture HEP-u će osigurati nova “skladišta energije”, a kupcima omogućiti punjenje vozila po najpovoljnijim tarifama.

Sporazum je potpisan na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje se u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna održava izložba tvrtki, energetskih i razvojnih agencija, udruga te EKO dječjih vrtića i škola aktivnih u području primjene mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, ekološko prihvatljivih goriva i zaštite okoliša. Ta je izložba središnji i ujedno završni događaj Zagrebačkog energetskog tjedna koji se održava od 14. do 19. svibnja.

U sklopu Zagrebačkoga energetskog tjedna održano je 38 događaja. Na Trgu je izložen i električni automobil XD hrvatskog proizvođača DOK-ING-a.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hrvatski Centar Obnovljivih Izvora Energije (HCOIE) traži od Hrvatske Vlade uvođenje subvencija na kupnju električnih vozila ,bez koga za prosječnog hrvatskog građanina ,sve ovo pada u vodu. Visina subvencija trebala bi biti po principu: Nova električna vozila (M1) opremljena baterijama s nultim emisijama CO2 na vozilu i minimalnim dometom s jednim punjenjem u iznosu od 100 km subvencionirala bi se s 5.000,00 EUR-a.
Nova plug –in hibridna vozila opremljena baterijama (baterije + motor s unutrašnjim izgaranjem) koja imaju minimalan domet s pogonom na baterije u iznosu od 50 km subvencionirala bi se s 4.000,00 EUR-a.
Nova električna vozila (L6e) opremljena baterijama s nultim emisijama CO2 na vozilu i minimalnim dometom s jednim punjenjem u iznosu od 40 km subvencionirala bi se s 2.000,00 EUR. Tek tada ćemo svjedoćiti smanjenju emisija CO2 ,te većem broju električnih automobila na našim prometnicama. Pomalo uvrijedljivo zvući izjava da gore navedeni projekt ima za cilj omogućiti “roaming” za električna vozila svima koji iz Europe dolaze u Hrvatsku na odmor ili su samo na proputovanju kroz našu zemlju, a u istom trenutku na stanovnike koji žive u Republici Hrvatskoj gleda kao na građane drugog reda. HVALA

New Report

Close