GRAF: Ovako se kretala nezaposlenost u zadnje tri godine

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2012. u 11:20



RBA Dnevne financijske vijesti

U današnjem izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti objavljen je grafički prikaz koji pokazuje kretanje broja nezaposlenih, odnosno stope registrirane nezaposlenosti u posljednje tri godine. Pritom je uočljiv poznat trend pada nezaposlenosti u vrijeme ljetnih mjeseci, odnosno turističke sezone.

Preliminarni podaci s tržišta rada o stopi nezaposlenosti potvrdili su očekivani prelazak razine od 20 posto. Tako je za mjesec veljaču registrirana stopa nezaposlenosti iznosila 20,1 posto što je najviša razina od travnja 2003, a u odnosu na veljaču prošle godine viša je za 0,5 postotnih bodova, navodi se u analizi iz Raiffeisenove publikacije. Iako početak godine karakterizira sezonsko povećanje broja nezaposlenih i stope nezaposlenih, dugotrajna kriza u gospodarstvu dodatni je i ključni čimbenik teške situacije na tržištu rada, pišu analitičari. Tako su najveći udio u broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba činile osobe koje su u evidenciju došle izravno iz radnog odnosa, oko 60,5 posto, što je posljedica gubitka starih radnih mjesta. Nadalje, tijekom posljednje tri godine nezaposlenost je značajno porasla i kod mladih osoba zbog slabe gospodarske aktivnosti i posljedičnog izostanka stvaranja novih radnih mjesta.

S dolaskom proljeća RBA analitičari očekuju usporavanje negativnih trendova na tržištu rada te postupni pad broja i stope nezaposlenosti. Tako bi već stopa nezaposlenosti za ožujak mogla reflektirati zaustavljanje rasta broja nezaposlenih te biti na sličnoj razini kao i u veljači. Nakon toga, uskršnji blagdani i početak turističke predsezone trebali bi potaknuti potražnju za sezonskim radnicima pa bi se stopa nezaposlenosti trebala smanjivati. Međutim, s obzirom na očekivani pad gospodarske aktivnosti i najavljeno smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru (kroz neprodužavanje ugovora na određeno) te razmjerno učestale stečajeve, u ovoj godini analitičari očekuju nastavak rasta broja nezaposlenih i stope nezaposlenosti, pri čemu bi prosječna registrirana stopa nezaposlenosti mogla iznositi 18,5 posto. Usporedbe radi, u 2011. je iznosila 18 posto.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close