Füle: U EU će profitirati i inovativne hrvatske tvrtke

Autor: Darko Bičak , 28. travanj 2013. u 21:59
EPA

Povjerenik za proširenje nada se da je kraj odljevu mozgova jer je cijela regija dobila europerspektivu.

Europskoj uniji, čiji će dio za koji mjesec biti i Hrvatska, trebaju inovativne ideje mladih poduzetnika koje se mogu primijeniti u konkurentnijem gospodarstvu, na dobrobit svih stanovnika Unije, rečeno je na radionici “Growing Together – Young Entrepreneurs”, koja je u organizaciji EU odžana potkraj prošloga tjedna u Zagrebu. Radionica je okupila 30-ak mladih poduzetnika i menadžera iz zemalja jugiostočne Europe, ali i iz EU. Kako su istaknuli ogranizatori, Unija od njih želi stvoriti ambasadore koji će pomoći širenju mreže mladih poduzetnika u svojim zemljama. S projektom su upoznati predstavnici financijsko-gospodarske zajednice iz Hrvatske i regije, relevantne institucije i mediji. Sudionicima se videolinkom iz Bruxellesa obratio i europski povjerenik za proširenje Štefan Füle, koji je istaknuo da je zapadni Balkan bio predugo poznat kao regija koja pametne mlade ljude mora izvoziti.

“Nadam se kako je sada, kad je cijela regija dobila čvrstu europsku perspektivu, tome došao kraj. Ulazak Hrvatske u EU rezultat je golema i naporna rada i brojnih teških reformi, od čega će koristi imati građani i gospodarstvo.

 Iskustva drugih zemalja pokazuju da će se Hrvatskoj otvoriti nove mogućnosti, od kojih je najvažnija sudjelovanje na zajedničkom unutarnjem tržištu, od čega će najviše profitirati mlade inovativne tvrtke”, kazao je Füle. Dodao je da pristupanje EU Hrvatskoj ne znači napuštanje regije, u kojoj njezine tvrtke imaju snažne veze s istočnim i južnim susjedima. Osim iz Hrvatske, na radionici su sudjelovali i mladi poduzetnici iz Albanije, BiH, Crne Gore, Italije, Kosova, Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Velike Britanije.

O svojim iskustvima s EU govorio je i Boštijan Hostej, suvlasnik i menadžer u tvrtki Hosikra iz Slovenske Bistrice koja je specijalizirana za konstrukcije i građevinarstvo. Hostej je rekao kako su nakon ulaska u EU dobili šire tržište i pojednostavljene carinske procedure.

“U prvi tren doživjeli smo šok, no nakon godinu dana uspjeli smo se sabrati i procijeniti u kojim nišama možemo biti konkurentni”, kazao je mladi slovenski poduzetnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close